Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Život VELIKA POMOĆ OBRTNIŠTVU Podijeli

Stipendije za učenike u strukovnim školama od sada 1.500 kuna

Novac osiguran za iduće tri godine iz Europskog socijalnog fonda. Obrtnici koji pak uzmu učenike na naukovanje mogu dobiti do 500.000 kuna

Ministarstvo gospodarstva dobilo je odobrenje Europskog socijalnog fonda za novi ciklus stipendija učenicima strukovnih škola. One će u iduće tri godine iznositi 1.500 kuna mjesečno.

Potvrdila je to u Karlovcu nakon otvaranja 16. Obrtničkog sajma pomoćnica ministra Ana Mandac podsjetivši da su u protekle tri godine te stipendije iznosile 750 kuna.

– Intencija nam je da radimo na uspostavi sustava naukovanja, bivšeg šegrtovanja, kako bi djeca iz strukovnih škola zaista učila strukovne vještine kod majstora u njihovim radionicama i obrtima, naglasila je.

Osim 1.500 kuna mjesečne stipendije svim učenicima koji upišu strukovne škole i za obrtnike koji tu djecu uzmu na naukovanje osiguran je značajan novac.

-Dajemo svim poslovnim subjektima koju uzmu djecu na naukovanje financijska sredstva u iznosu do 500 tisuća kuna. Jedan dio sredstava ide djetetu koje je u procesu naukovanja, drugi dio majstoru koji radi s djetetom, a treći dio poduzetničkom subjektu za kupovinu potrebnog materijala i sredstava, pojasnila je Mandac.

No, sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj još uvijek ne prati želje obrtnika koji se zalažu za više prakse, manje teorije. Pregovori s resornim Ministarstvom znanosti o tome još uvijek su u tijeku.

– Vjerujem da ćemo iznaći rješenje jer nam je svima isti cilj, a to je da djeca koja se školuju u strukovnim školama, budu dovoljno obučena da sutra na tržištu rada mogu raditi ono za što su najbolje obučena, zaključila je Mandac.

Pročitajte i ovo

OPASNO

Rampa na prijelazu kod sv. Antuna opet “šteka”