Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život DOBRI SAVJETI Podijeli

Što sve uzeti u obzir prilikom kupnje beskontaktnog toplomjera?

Kupnja ovakvog uređaja često je komplicirana zbog široke ponude sličnih uređaja na tržištu, a pošto su ovi toplomjeri među skupljima, preporučuje se dobro proučiti sve njegove funkcije prije kupovine.

Toplomjer je uređaj koji bi trebalo imati svako kućanstvo, osobito u vrijeme prehlada i gripe. Među najpopularnijim toplomjerima danas se pokazao onaj beskontaktni jer daje brže rezultate te smanjuje rizik od zaraze zbog udaljenosti s koje se mjeri temperatura. Osim toga, pokazao se kao sigurni i higijenski prihvatljiv izbor.

Ovaj uređaj koristi infracrvene zrake za mjerenje količine topline koja isijava s površine kože (najčešće s čela). Upravo to omogućuje mjerenje temperature u roku od par sekundi. Osim toga, danas postoje različite vrste beskontaktnih toplomjera s različitim rasponom udaljenosti unutar koje se mjeri temperatura.

Međutim, uzimajući sve gore navedeno u obzir, kupnja ovakvog uređaja često je komplicirana zbog široke ponude sličnih uređaja na tržištu. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su ovi toplomjeri među skupljima pa se preporučuje dobro proučiti sve njegove funkcije prije kupovine.

Pri kupnji beskontaktnog toplomjera potrebno je obratiti pozornost na nekoliko čimbenika:

Točnost rezultata

Ovo je jedan od najbitnijih čimbenika koje korisnik treba uzeti u obzir prilikom kupnje beskontaktnog toplomjera. Na prvi pogled nije moguće predvidjeti točnost uređaja. Zato se preporučuje osloniti se na poznate proizvođače, marke i pečate koji predstavljaju pouzdanosti i kvalitetu.

Praktičnost

Ovakvi beskontaktni toplomjeri su praktični onim korisnicima koji često moraju mjeriti temperaturu (primjerice, roditeljima s novorođenčetom). Većina današnjih uređaja ima ergonomski dizajn koji omogućuje lakše i stabilnije držanje toplomjera u ruci. Osim toga, karakteriziraju ih veliki zasloni s LED osvjetljenjem te alarm koji obavještava kada je mjerenje gotovo.

Brzina mjerenja

Beskontaktni toplomjeri su poznati po brzini mjerenja temperature u usporedbi s drugim uređajima. Brzina mjerenja i iščitavanja kod većine toplomjera ima raspon od dvije do pet sekundi.

Korištenje

Beskontaktni toplomjeri često imaj mogućnost mjerenja temperature tijela i predmeta. Sve ovisi o tome što korisniku treba u danom trenutku. Svakako se preporučuje proučiti toplomjer prije kupovine i provjeriti ima li opciju mjerenja temperature predmeta i ljudskog tijela. Postoje uređaji čiji se način rada može ručno mijenjati da bi se izmjerila temperatura predmeta ili tijela.

Veličina memorije

Većina današnjih beskontaktnih toplomjera ima memoriju u koju se pohranjuju rezultati prijašnjih mjerenja. Ova funkcija je praktična jer omogućuje korisniku praćenje temperature, uspoređivanje te vraćanje na stare rezultate.

Mjerna jedinica

Mjerna jedinica koju ovi beskontaktni toplomjeri koriste su Celzijus ili Fahrenheit. Prije kupovine potrebno je proučiti koja se mjerna jedinica primjenjuje da bi uređaj odgovarao korisniku. Srećom, danas većina toplomjera ima obje opcije što znači da korisnik sam izabire mjernu jedinicu koja mu odgovara.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

DADILJANJEM DO USPJEHA

Duga Resa sufinancirat će dadiljanje djece neupisane u vrtić: “Ovime smo i dalje grad koji brine o djeci”