Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Hrvatska SJEĆAM SE VODE Podijeli

Stošićevom fotografijom Aquatika na izložbi Svjetske mreže muzeja voda

S više od 400 pristiglih radova iz cijelog svijeta, stvorena je jedinstvena izložba vizualnih narativa o povezanosti čovječanstva s vodom

Aquatika je sudjelovala u najnovijoj međunarodnoj izložbi, koju organizira Svjetska mreža muzeja voda.

Radi se o digitalnoj izložbi pod nazivom “I Remember Water” (“Sjećam se vode”).

Digitalna izložba je sada aktualna i može se posjetiti putem linka: https://irememberwater.watermuseums.net/exhibition.

Prošle jeseni Svjetska mreža muzeja voda pozvala je svoje članove da fotografijama, arhivskim slikama i umjetničkim djelima doprinesu uspomenama na vodu. Odaziv je bio fantastičan.

S više od 400 pristiglih radova iz cijelog svijeta, stvorena je jedinstvena izložba vizualnih narativa o povezanosti čovječanstva s vodom. Međunarodni tim od šest kustosa organizirao je arhivske i suvremene radove u šest tema u ovoj digitalnoj izložbi, kako bi prikazali živopisne i povijesne odnose s najosnovnijim elementom života.

Od vode kao eliksira života do rekreacije, igre i obrazovanja; od vodene baštine do naših duhovnih i svetih veza s vodom; od vode koja oblikuje našu blizinu i pripadnosti rijeci ili mjestu, do radikalnih transformacija vodenih krajolika kojima smo svjedočili u prošlom stoljeću – svaku kategoriju odabrao je pojedinačni kustos nakon sati inspirativnih kolektivnih rasprava.

Fotografije u ovim kategorijama ilustriraju bezbroj načina na koje se voda presijeca sa svijetom rada, s poljoprivredom, ribarstvom i sredstvima za život, kao i s prirodom i okolišem. Ipak, pristup sigurnoj slatkoj vodi diljem svijeta i dalje je nejednak, a sukobi oko vode nisu neuobičajeni.

-Naš doprinos je u kategoriji “Transformacija” sa fotografijom Denisa Stošića (Denis Fotografika Stosic). Naziv fotografije: “Kad voda pokaže ‘Stop!, objašnjavaju u Aquatici..

Naime, sve češći toplinski valovi zagrijavaju atmosferu usporavajući premještanje ciklone. Kad se sudare topli zrak sa Sredozemlja sa hladnim zrakom sa sjevera, dolazi do kiše.

U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, obilne kiše predstavljaju opasnost. Rijeke se tada bude i izlaze iz svojih korita kako bi nas upozorile na neodgovorno ponašanje. Došavši do znaka “Stop!”, rijeka Korana kao da nam je poslala poruku da promijenimo svoj odnos prema prirodi.

Pročitajte i ovo

NAPETO

I danas vruće, no ipak najavljuju pljuskove i grmljavinu