Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život MIGRANTSKI VAL Podijeli

Stotine migranata u Kladuši želi dalje: “Dolaze još mnogi”. Strah ih je Kupe i Korane, a hrvatsku policiju uspoređuju s ISIL-om

Mnogi su već došli do Slovenije, no njihova i naša policija vratili su ih natrag u Bosnu

Barem 560 migranata službeno, a neslužbeno i puno više u ovom trenutku nalazi se u Velikoj Kladuši spremno da u svakom trenutku krene na put preko Hrvatske do Slovenije, a onda i ostalih europskih zemalja.Uz njih, u Bosni su ili u Bosnu dolaze još tisuće novih, otkrivaju nam migranti s kojima smo razgovarali.

U Kladušu su mnogi od njih pristigli nakon višemjesečnih putovanja, a neki čak i višegodišnjih, i to iz brojnih zemalja. Ima ih iz ratom razorene Sirije, Iraka, pa do Alžira, Maroka, Bliskog istoka, a svi kucaju na vrata Hrvatske za koju nemaju niti jednu lijepu riječ. “Croatia is no good, no good”, “Police, go, go”, govore na slabašnom engleskom objašnjavajući da  je mnoge od njih hrvatska policija vratila, da im uzimaju novac i razbijaju mobitele, a neki su čak išli i tako daleko da su za našu policiju ustvrdili da su gori od ISIL-a. Mnogi od njih već su i došli do Hrvatske i Slovenije pa su ponovno završili u Bosni za koju kažu da je “super” zemlja, ali u njoj ne bi ostali. U Kladuši ih ima na svakom koraku, a najviše u središnjem gradskom parku gdje se okupljaju oko spomenika NOB-u, a tu su i njihovi šatori.

Maleht ima 12 godina, velike i sjajne oči i nada se Njemačkoj

Djevojčica Maleht Tabarak ima 12 godina i s majkom i bratom živi trenutno u šatoru u parku u središtu Velike Kladuše. Putuju već 3 mjeseca. Maleht koja zna engleski jako dobro kao iz topa govori da želi u “Germany”, a njihov obiteljski prijatelj objašnjava da u Njemačku žele jer ima dobre bolnice i pomoć za djecu. Njena majka kaže da ih hrvatska policija tjera i da će morati ilegalno prijeći granicu, a kad dođu do Slovenije, to im je “Europe”. Maleht je prekrasna djevojčica, velikih očiju i krasnog osmijeha unatoč patnji, muci i putu kojeg je prošla i jedna od onih zbog kojih se oči napune suzama. Ona i njena majka, uz još dvije odrasle žene i jednu djevojčicu rijetke su pripadnice slabijeg spola koje smo zatekli u kladuškom parku. Većina migranata mlađi su muškarci.

Neki su već bili u Sloveniji, ali su vraćeni natrag, pa će opet pokušati

Mladi Sirijac i njegova obitelj na putu  su već godinu dana. Upravo su danas došli u Kladušu iz Bihaća. Iz  rodne Sirije su izbjegli u Tursku pa u Grčku, Albaniju, Crnu Goru i sad su u Bosni. Žele u Švedsku jer im je tamo obitelj. Otkriva da su već došli do Hrvatske i bili  blizu Slovenije, i to  ukupno tri obitelji s četvero djece, no tad ih je uhvatila naša policija i vratila. -Želimo ići, ali ne možemo dalje, objašnjava na lošem engleskom. Kaže da je Sirijaca na ovakvim putevima sve manje, ali je zato puno Marokanaca, Iračana i onih iz Bangladeša. Put od Sirije do Turske koštao ga je 300 eura, od Turske do Grčke 500 eura, do Albanije 200 eura. Ponovno se spremaju na put preko Hrvatske do Slovenije, a kad ih pitamo kuda će, odgovor je: – Imamo GPS, sve znamo.

Njegova prijateljica koja je trudna objašnjava da je u Siriji ostala bez svih članova obitelji. – Svi su mrtvi, imam samo muža, sebe, kći i dijete u trbuhu, želim u Njemačku. Ona, kao i većina Sirijaca navodi da dolaze iz Damaska i Aleppa. Živjeli su prije od turizma, prodavali robu na štandovima, no rat je izmijenio sve.

Ne želimo ostati ni u Bosni, ni u Hrvatskoj, već prema Njemačkoj, Švedskoj…

Hamud i Samed mladi su dečki koji su na putu 15 dana, a iz Sirije su krenuli prije 5 mjeseci. Oni su i jedni su od onih koji su upravo jučer krenuli pješke prema graničnom prijelazu Maljevac kako bi prosvjedovali i zatražili puštanje u Hrvatsku, a onda i dalje prema Sloveniji.

-Uopće ne želimo ostati ni u Bosni, a niti u Hrvatskoj, zanimaju nas Njemačka, Nizozemska, neki će čak u Englesku, Dansku, Švedsku, objašnjavaju i pitaju se zašto životinje mogu slobodno putovati i prelaziti granice, a ljudi ne.

Hrvatska policija uzima nam novac, razbija mobitele, tjera nas, gori su nego ISIL

Njihov prijatelj tuži nam se na hrvatsku policiju. – Uhvatili su me, uzeli novac, 400 eura, razbili mi mobitel, rekli “Vrati se u Bosnu”, hrvatska policija je loša, jako loša, niže kritike, a njegov drugi poznanik tvrdi:- Hrvatska policija gora je nego ISIL. Kad smo ga podsjetili da ISIL ubija i odrubljuje glave ljudima, ostao je pri svom stavu.

Još jedan migrant koji je uspio doći do Slovenije, a onda se i vratiti u Bosnu je Sammer. Rođen je 1.1. 1987.godine, a pokazuje nam papire koje je dobio u Sloveniji. Uhvatili su ga iznad Rijeke, (izgovara Redžeka)  dok je u skupini hodao cestom. Vraćen je natrag. Kad ga pitamo da nam objasni zašto i drugima kao datum rođenja stoji 1. siječnja, ne objašnjava. Na pitanje bi li on i prijatelji željeli raditi u europskim zemljama, odgovara da samo traže mir i odlazak kod obitelji. Njegov kolega veli da je električar i da je to jedino što zna raditi.

Mrežnica? O, river, Korana, Kupa… we know…

Iako mnogima od njih dosadašnji pokušaji prelaska hrvatskog teritorija i dolaska do Slovenije nisu uspjeli, ne misle odustati. Nakon što im je propalo preko Rijeke, većina ima drugi plan – Karlovac. I upravo tu pokazuju zavidno znanje geografije. Znaju da u dolasku do Slovenije u Hrvatskoj moraju prijeći Koranu, čuli su i za “river Mrežnica” gdje su “tri prijatelja pala”, a Kupa mnogima ledi krv u žilama. Većina njih ne zna plivati pa zato izbjegavaju rijeke, ali sad će krenuti jer im drugo ne preostaje. Čuli su od kolega koji su uspjeli doći do europskih zemalja da su se mnogi utopili u Kupi i da ih na obali čeka žica. – Nećemo odustati. Policija iz Karlovca je jako loša, tuče nas, tjera i viče na nas, objašnjavaju. Strah ih je  prelazaka rijeka, ali neki koji su u tome uspjeli i javili im se, rekli su da će sada rijeke biti nižeg vodostaja što ih ohrabruje na prelaženje i to na slapovima.

Potvrđuju nam ono i što smo znali, iz Bosne prema Hrvatskoj ide se sad u tri kraka- najjači je preko Karlovačke županije linijom Čatrnja-Korana-Barilović-Generalski-Netretić, drugi krak je prema Ozlju, dok je treći prema Rijeci.

Migranti otkrivaju:

1.Dolaze još tisuće novih, najviše upravo u Kladušu te u Bihać

2. Među migrantima trenutno vlada uvjerenje da je bolje ići pješke preko Hrvatske

3. Sve više izbjegavaju krijumčare jer imaju sve manje novaca, a pokazali su se lošima

4. Neki od njih u Kladuši su već 3 mjeseca

5. Ruta je jasna – Turska – Grčka – Albanija – Crna Gora – Bosna – Hrvatska. Po “glavi” za dionicu puta plaćaju između 200 i 500 eura.

Policijski podaci:

1. U pet mjeseci migranti su počinili 5 kaznenih djela u V. Kladuši

2. U četiri slučaja i izvršitelj i oštećeni su migranti, a u jednom slučaju radilo se o teškoj krađi u trgovačkom centru koju je počinio migrant

3. Prijavljen je slučaj navodnog silovanja među migranatima, državljanima Sirije i Palestine no čekaju se rezultati vještačenja

Ostalo:

1. Zasad nisu zabilježene bolesti među migrantima

2. Za hitne slučajeve pomažu im u domu zdravlja

3. Mobitele pune na jednoj od dvije solarne klupe nedavno postavljene

4. Imaju wi-fi odnosno besplatan bežični pristup internetu 24 sata upravo u centru grada

5. Presvlače se u džamiji, a odjeću koju nose dobili su putem donacija

6. Mnogi u mobitelima imaju fotografije uhvaćenih prijatelja od strane policija drugih zemalja na kojima su nagi migranti

7. Niti jedan migrant s kojim smo razgovarali ne posjeduje osobne dokumente. “Izgubili smo ih”

Pročitajte i ovo

NOVE BROJKE

Brojka oboljelih u zemlji porasla na 1126, jučer umrlo četvero zaraženih u Osijeku. Pred nama kritična 3 tjedna