Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život FILMSKO ŽUTILO Podijeli

Stotine mladih filmaša idući tjedan u Karlovcu na 24. Filmskoj reviji mladeži i 12. Four River Film Festivalu

Pristiglo je rekordnih 1546 filmova mladih autora, u konkurenciju ušlo 27 inozemnih i 41 hrvatski film

Osim u znaku nove školske godine Karlovac će idući tjedan biti i u znaku filmskog žutila. Od 10. do 14. rujna održavaju se 24. Filmska Revija mladeži i 12. Four River Film Festival.

Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez s ponosom ističu da je ove godine na festivale prijavljen rekordan broj filmova srednjoškolaca, čak 1546.

-Od svih tih filmova koje je selekcijska komisija, u sastavu Boško Picula, Ana Đordić i Dinka Radonić, kroz mjesec dana gledala, izabrano je 68 filmova koji su ušli u službenu konkurenciju, 27 filmova koji će se natjecati u konkurenciji inozemnih autora i 41 hrvatski film. Svima držimo fige, a tko će zapravo pobijediti odlučuje tročlani žiri, u sastavu filmska redateljica Katarina Räty, švedski producent Tobias Engel i naša mlada glumica Tihana Lazović, rekla je Sanja Zanki Pejić.

Uz karlovačke filmske festivale u 13 godina, koliko se održavaju u Karlovcu, mnogi mladi autori stasali su u profesionalne filmaše. Jedan od njih je i 21-godišnji Svebor Mihael Jelić čijim će filmom “Zagrebački ekvinocij” u utorak biti otvoren festival.

– Radi se o autoru koji je prije svega dvije godine upravo na ovom festivalu sudjelovao u službenoj konkurenciji s filmom Đaneri i pobijedio, a sada je njegova ekipa unutar filmskog kolektiva CEFGI snimila i to s budžetom od tek 9000 kuna prikupljenih crowdfounding kampanjom Zagrebački ekvinocij koji do sada živi lijepi festivalski život , naglasila je Ksenija Sanković.

Osim projekcija filmova koji su u konkurenciju za neku od nagrada, organiziran je opet i bogat edukativnni program Dječje filmsko stvaralaštvo za osnovnoškolce, ali i sudionike festivala. Da je Karlovačka županija centar filmskog stvaralaštva u koji se uz autore rado vraćaju i volonteri najbolje govori podatak da će na ovom festivalu raditi oko 50 volontera od čega njih 15 dolaze iz drugih hrvatskih gradova.

A film u boci, koji je zaštitni znak karlovačkog festivala, na ovom izdanju “nosit će” žuti papirnati brodići.

– Radi se o umjetničkoj instalaciji Anđele Žapčić. U slučaju dobrog vremena trebala bi biti prezentirana na Foginovom kupalištu. Riječ je zapravo o 1.094 brodova napravljenih u proteklih pet dana. Predstavljaju ljude koji su napustili Karlovačku županiju iseljavanjem, a nekako se nadamo da će se ti brodići i vratiti, da neće ići samo nizvodno nego će se i vratiti natrag u Karlovac, naglasila je Zani Pejić.

Prikazivanje filmova iz natjecateljske konkurencije bit će u Zorin domu od srijede do petka, prijepodne i popodne. Ulaz je slobodan svima koji ih žele pogledati. Navečer filmske projekcije bit će na Mrežnici, Dobri i Kupi i također su otvorene za javnost. Bit će prikazani “Dom” Darija Pleića, “Tina & Sandy” Hane Domazet i “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića.

Više informacija s rasporedom projekcija može se naći na web stranici www.frfr.com.hr ili Facebook stranici

Pročitajte i ovo

JOSIPOVE SRIJEDE

“Bit hrvatskih obitelji i naroda je duhovna podloga. Žive bi nas progutali kad smo napadnuti, da nismo molili i vjerovali, a branitelji nosili krunice”