Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u subotu izgradnju "Nacionalnog vrta američkih heroja" kako bi obranio "našu veliku nacionalnu priču" od onih koji vandaliziraju spomenike, piše u subotu BBC. Posebni tim ima 60 dana od Trumpove uredbe da predstavi planove, uključujući lokaciju vrta. Trump inzistira da spomenici moraju biti realistični, a ne "apstraktni ili modernistički". Nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd ubijen prilikom privođenja u svibnju, prosvjednici su porušili brojne spomenike širom SAD-a. Ponajviše se ruše spomenici robovlasničkoj Konfederaciji, ali meta prosvjednika bili su i kipovi Kristofora Kolumba, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona te predsjednika Andrewa Johnsona i Theodorea Roosevelta. Trump je oštro kritizirao rušenje bilo kakvih spomenika, pa tako i spomenika povezanih s Konfederacijom. Dan ranije u govoru za Dan neovisnosti na planini Rushmore osudio je prosvjednike koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština. Vrt, koji bi trebao biti smješten u prirodi blizu grada, trebao bi biti otvoren 4. srpnja 2026, stoji u Trumpovoj izvršnoj uredbi. Trump je pozvao državna tijela i građanske organizacije da doniraju sredstva za izgradnju vrta. Na Trumpovom popisu "povijesno značajnih" Amerikanaca nalaze se utemeljitelji SAD-a, poput Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, ali i graničar Davy Crockett, utjecajni evangelički propovjednik Billy Graham, bivši predsjednik i glumac Ronald Reagan te heroji Drugog svjetskog rata generali Douglas MacArthur i George Patton. U vrtu će se također nalaziti spomenici crnačkoj aktivistici za ukidanje ropstva Harriet Tubman te Martinu Lutheru Kingu. Trump je naredio izgradnju Nacionalnog vrta heroja SAD-a Posjetitelj zoološkog vrta prijavio je napad, nakon čega je osoblje namamilo tigricu Irinu da se odmakne od žrtve i životinja se povukla u svoju nastambu, priopćili su policija i uprava zoološkog vrta... Zurich: Sibirska tigrica usmrtila čuvaricu u zoološkom vrtu Vratar Juventusa, 42-godišnji Gianluigi Buffon nastupom u subotnjem susretu postao je samostalni rekorder po broju nastupa u povijesti Serie A, ovo mu je bio 648. nastup Juventus utrpao četiri komada u derbiju, CR zabio slobodnjak, a Buffon je prestigao Maldinija! Ove je godine većina svjetskih muzeja privremeno zatvorila svoja vrata zbog javnozdravstvenih propisa vezanih uz koronavirus, no neki muzeji su se snašli i prebacili svoj muzej u virtualne vode Talijanski muzej Uffizi postao je TikTok senzacija: Zabavlja ljude

Život POKUŠAJ PRELASKA GRANICE Podijeli

Dvjestotinjak migranata iz Kladuše krenulo prema granici s Hrvatskom, zaustavljeni na 200 metara od graničnog prijelaza

Granicu zajedno s bosanske strane štite BiH i hrvatski policajci.

Dvjestotinjak migranata koji su danas pješice oko podneva krenuli u pravcu Graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac zaustavljeni su na oko 200 metara od granice.

Daljnji prolaz onemogućavaju im zajedničke policijske snage Republike BiH i Republike Hrvatske i situacija je pod kontrolom.

Trenutno se s migrantima pregovara o tome da se udalje od graničnog prijelaza. Kako doznajemo, u grupi migranata uglavnom su muškarci te pokoja žena i djeca. Ovo je njihov drugi pokušaj da na silu pokušaju prijeći granicu s Hrvatskom.

Zbog predostrožnosti građane se udaljava s mjesta događaja, a putnike preusmjerava na granične prelaze Izačić i Hadžin potok.

Foto: Radio Velika Kladuša

Pročitajte i ovo

BRANIMIROVA PRIČA

“Danas je puno toga izokrenuto u svijetu, bitno se zaboravlja. A to je za mene Isus Krist kojeg želim svjedočiti”