Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -3C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Karlovac BILO JE SVEGA Podijeli

Studeni kao Vivaldijeva Četiri godišnja doba: Sunce, visoke temperature, kiša, snijeg, magla, sve u jednom mjesecu

Visoke temperature, sunce, oborine, magla, sve to obilježilo je prošli mjesec

Kad se klima malo zaigra, onda u rasponu od nekoliko tjedana “prošećemo ” kroz sva četiri godišnja doba, a takav je upravo bio i ovogodišnji studeni. Počeli smo s visokih 25, prešli na obilne padaline, biloj je tu i snijega, ali i magle, pa smo tako zaokružili sva četiri godišnja doba. 

Prvi dan studenog, na blagdan Svih svetih sjalo je sunce, a temperatura je u Karlovcu bila čak 25 °C.  U Kninu i Sinju čak blizu 30.

Bablje ljeto, jedva je “bacilo koplje u trnje”, jer je do prvih kiša i dalje prevladavao proljetni ugođaj, a tek sredinom mjeseca počele su obilne jesenske kiše. Za razliku od suhog listopada, zemlju je na području Karlovca natopilo 162 litre kiše, a Ogulin se uz Makarsku, Šibenik i Knin svrstao u “klub 200”, s 223 litre oborina.

U Lici, a osobito Gorskom kotaru pao je i obilan snijeg, pa smo tako zaokružili sva godišnja doba.

Ono što je stalna pojava- porast prosječne temperature u odnosu na višegodišnje prosjeke, dogodio se i u studenom. Na karlovačkom području temperatura je bila 2 – 3 stupnja u prosjeku viša, a mjestimice su ta odstupanja i odskakala.

Danas je prvi dan klimatološke zime, ali temperature su i dalje uglavnom iznad 0, dok prognoze do kraja godine ne najavljuju preveliku studen.

Za “bijeli Božić” se ne usudimo ni pitati.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

SAMO MODERNO

Čistoća postavlja sunčanu elektranu na svojoj radionici, sami izdvojili novac za investiciju