Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Hrvatska 30 GODINA Podijeli

“Sudbina je htjela da tu budem ja, vječna slava i hvala svima koji su poginuli braneći Karlovac”

Uz otvorenje murala, udruga SJP Grom organizirala je i mimohod s ratnim zastavama do Koranskog mosta, a upaljeno je i 30 baklji

Igrom slučaja tu sam ja, mogao je biti netko drugi od mojih suboraca, sudbina je takva da se to nije moglo izbjeći, poručio je to večeras s otvorenja murala koji nosi njegov lik te grb Specijalne jedinice policije Grom Karlovčanin Mišo Hrastov zahvalan, kako je rekao, svima koji su došli i time pokazali spomen na sve dečke, branitelje koji su poginuli braneći Karlovac i civile.

Tog 21. rujna 1991. godine samo stotinjak metara dalje, na Koranskom mostu smrtno je stradalo 13 rezervista JNA, a Hrastov je nakon nekoliko suđenja pravomoćno osuđen.

-Svoje sam odradio pošteno, muški, gledam vas, svoju braću po oružju i ove mlade ljude, Bad Blue Boyse koji su mural izradili iz dubine duše, rekao je dalje Hrastov nakon čijeg je govora uslijedio dug pljesak prisutnih. Mnogi su večeras htjeli zagrliti Hrastova, stisnuti mu ruku i fotografirati se s njime, a uz ratne suborce kao potpora stigle su i supruga i kći.

Kako je rekao predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom Josip Slaćanin u Karlovac su večeras došli prijatelji i “braća po oružju” iz brojnih brigada, specijalci, ratni kolege i suborci iz mnogih dijelova Hrvatske; iz Rijeke, Bjelovara, Zadra, Zagreba.

Upitan za komentar povezivanja događaja otprije 30 godina s današnjim imenovanjem mosta po Specijalnoj jedinici policije Grom čiji je Hrastov bio pripadnik, Slaćanin kaže kako je naše sudstvo nakon 24 godine presudilo kako je presudilo. – Naš brat je triput oslobođen, tjeralo se to dok se njega nije osudilo. Za nas to nije zločin, to je obrana Republike Hrvatske i Karlovca, Karlovačke županije. Mi taj rat nismo tražili, bili smo prisiljeni na njega. Nas su napali, a mi smo se samo branili. Tim činom obranjen je Karlovac, a ako se netko imalo razumije u geografiju, da je Karlovac pao, Hrvatska bi pukla na pola i mi sad ne bismo stajali ovdje, kazao je Slaćanin za Radio Mrežnicu.

Uz zvuke hrvatske himne, nakon otvorenja murala kolona s ratnim zastavama u kojoj su bili pripadnici ratnih postrojbi, ali i velik broj građana svih generacija, otišla je na Koranski most na kojem je upaljeno 30 baklji, a skandiralo se Miši Hrastovu.

Kako se očekuje, karlovačko Gradsko vijeće trebalo bi na svojoj sjednici ovom mostu dodijeliti ime Most Specijalne jedinice policije Grom.

Pročitajte i ovo

FESTIVAL FOLKLORA

Folkloraši iz SAD-a, Brazila, Kolumbije i Mađarske dolaze u Karlovac od 3. do 9. srpnja