Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija EUROPSKI IZBORI Podijeli

Šuica: Hrvatska ne želi biti graničar Europske unije, ulazak u Schengen i eurozonu su prioriteti

Dvije dosadašnje europarlamentarke HDZ-a i još troje kandidata na HDZ-ovoj listi za Europski parlament obišli i Karlovačku županiju

Od svog ulaska u Europsku uniju Hrvatska se mijenja, poručili su HDZ-ovi kandidati za Europski parlament – Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk i Nikolina Brnjac – koji su jučer obišli Karlovačku županiju.

Već šest godina tome svjedoči eurozastupnica Dubravka Šuica. Ključno za napredak je povlačenje europskoga novca. Hrvatskoj su na raspolaganju velika sredstva.

-Morate znati da je 10,7 milijardi eura prva omotnica od 2013. do 2020. i nova omotnica od 2021. do 2027. koju upravo sada pregovaramo i koju će Europski parlament izglasovat, od novih 10 milijardi znači za Hrvatsku u dva proračunska razdoblja 21 milijardu eura. To je novac koji služi isključivo za poboljšanje infrastrukture.

Hrvatska ne želi biti graničar Europske unije, naglasila je Šuica pa se zalaže za proširenje unije i na nama susjedne države, a zbog toga što se više od 70 posto odluka Europskog parlamenta primjenjuje na naše zakone, poziva birače na što veći izlazak na izbore 26. svibnja.

Rad u europarlamentu iskusila je Željana Zovko koja je kao zamjena ušla prije dvije i pol godine. Osnovna zadaća bila joj je zalaganje za mir i stabilnost jugoistočne Europe s naglaskom na prava Hrvata u BiH.

– Smatram da je gubljenje njihovih prava u zadnjih 20 godina dovela do toga da je zemlja otišla ka separatizmu i centralizmu. Ono što smo akcentirali u Europskom parlamentu je da BiH mora pronaći taj treći put da bi imali mir i stabilnost na granici sa Republikom Hrvatskom.

Kontrola migracija, sprečavanje ilegalnih migracija te ulazak u Schengen i eurozonu te veće investicije u znanost i obrazovanje bit će u fokusu kandidata Tomislava Sokola. Goran Pauk će se pak zauzimati za ravnomjerni regionalni razvoj, poticanje malog i srednjeg poduzetništva te čuvanje vrijednosti Domovinskog rata.

Na listi za Europski parlament je i rođena Karlovčanka Nikolina Brnjac, aktualna državna tajnica u Ministarstvu prometa. Razvoj prometa i prometne infrastrukture posebno željeznica bit će samo dio onoga čime bi se ona bavila. Na pitanje je li moguće da Hrvatska do 2027. ima željeznice poput nizozemskih, odgovara:

-Prije mjesec dana izašao je novi zakon o željeznicama. Stavili smo krunski dokument – Strategiju razvoja željezničkog prometa – na 10 godina. To znate što znači, kad za 10 godina ucrtate smjer gdje ćete ići onda očekujemo i takve naše željeznice.

Pročitajte i ovo

ZABAVA NA RIJECI

Ljeto na Mrežnici prepuno događanja: škola plivanja, supovi, i tradicionalni vaterpolo