Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija NOVOSTI IZ EU Podijeli

Sustav socijalne sigurnosti: Nova pravila za veću mobilnost radne snage

Saznajte kako funkcionira koordinacija socijalne sigurnosti u EU-u i što Europski parlament čini kako bi unaprijedio sustav.

Dana 20. studenog Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) izglasao je ažurirana pravila koja će olakšati mobilnost radne snage i osigurati pravedan pristup socijalne sigurnosti prekograničnim radnicima.

Zašto je potrebna koordinacija socijalne sigurnosti?

Svi građani Europske unije mogu se preseliti u drugu zemlju članicu, bilo za stalno ili privremeno. Oko 14 milijuna stanovnika EU-a (prekograničnih radnika, nezaposlenih i ekonomski neaktivnih građana) ne živi u svojoj matičnoj zemlji. Jedinstvena pravila Europske unije osiguravaju im socijalna i zdravstvena prava. Ista pravila određuju pod koji nacionalni sustav prekogranični građani podliježu te žele spriječiti situacije u kojima su oni bez zaštite ili su pokriveni pravima dva puta.

Četiri glavna pravila koordinacije socijalne sigurnosti:
– Pokriveni ste sustavom socijalne sigurnosti jedne zemlje te plaćate doprinose u jednoj zemlji
– Imate ista prava i obveze kao i državljani zemlje u kojoj ste osigurani
– Po potrebi se uzimaju u obzir prethodna razdoblja osiguranja, rada ili prebivališta u drugim zemljama
– Moguće je odobriti novčane naknade iz jedne zemlje čak i kada živite u drugoj zemlji

Što to znači u praksi?

Osnovno pravilo je da prekogranični radnici podliježu zakonodavstvu zemlje u kojoj rade. Osobe koje su u potrazi za poslom mogu određeni period primati naknade za nezaposlene iz svoje matične zemlje dok traže posao u drugoj zemlji članici. Umirovljene osobe koje su radile u drugoj zemlji Europske unije mogu kombinirati razdoblja osiguranja kako bi ostvarili punu mirovinu. Naposljetku, turisti tijekom svojih privremenih boravaka imaju pristup zdravstvenim uslugama uz Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Nova pravila za nezaposlene, obitelji i dugoročnu skrb

U novim se pravilima predlažu poboljšane prilike za mobilnost osoba koje su u potrazi za poslom unutar EU-a. Zastupnici podržavaju produženje ‘izvoza’ naknada za nezaposlene u drugu državu članicu na minimalno šest mjeseci, s mogućnošću produženja do isteka. Obiteljska novčana pomoć koja je namijenjena zamjeni dohotka za vrijeme roditeljskog dopusta trebala bi se računati kao osobno pravo za roditelja i biti odvojena od drugih obiteljskih naknada.

Zastupnici se također slažu da granični i prekogranični radnici trebaju biti u mogućnosti odabrati hoće li dobiti naknadu za nezaposlene od države članice posljednjeg zaposlenja ili zemlje prebivališta te podržavaju odredbe za pravnu jasnoću i transparentnost za dugoročnu skrb.

Koordinacija nacionalnih sustava

Zakonodavstvo EU-a pokriva bolesti, rodiljne dopuste, obitelj, nezaposlenost i slične olakšice. Ipak, sustavi socijalnog osiguranja prepušteni su zemljama članicama. One same odlučuju koje se pogodnosti dodjeljuju, pod kojim uvjetima i koji se doprinosi plaćaju. Pravila EU-a samo koordiniraju interakciju između nacionalnih sustava.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

TROŠAK ČEKANJA

Golubić iz Možemo analizirao: Za 10 radnika koji čekaju na PCR test danima i negativni su, troškovi 12.920 kuna