Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -3C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Život TZV. LJETO NA DOBRI Podijeli

Svakodnevni vodni val s Lešća ruši sezonu kupanja na Dobri, kupači bijesni. Dokad ovako, vrijeme je za reakciju!

Vodni val više ne bira ni vrijeme ni dan pa je jučer od podneva nadalje “zapljusnuo” sve nizvodno od Lešća

Kad su temperature od 32 naviše i vladaju ljetne žege, za one koji žive uz rijeku nema boljeg izbora nego se u njoj okupati. Jedna od takvih rijeka, ona koja je nosila i najviše osvježenja, bila je Dobra. Namjerno pišemo “bila” jer otkad je s radom počela HE Lešće vodni val s ovog postrojenja pred sobom ruši sve na što naiđe – od obala, luka, pristupnih puteva pa sve do sezone kupanja.

Posljednji primjer u kojem je vodni val usred dana, već od podneva, ohladio rijeku, dignuo joj razinu za 80 cm, a onda i potjerao sve kupače, dogodio se jučer.

Brojni su mještani, ali i zaljubljenici u Dobru jučer “pukli” kad je vodena stihija puštena s hidrocentrale krenula nizvodno. Snažna i ogromna količina vode u trenu je rashladila savršenu Dobru, ali i pokazala koliko je opasna za život onih koji se u rijeci u tom trenu zateknu.

Radio Mrežnica otpočetka gradnje HE upozorava na njen utjecaj na okoliš

– Pronaći osvježenje u obližnjoj Dobri jučer je bilo neizvedivo. Bilo bi taman za kupanje, nakon silnih kiša, hladnih noći kad je usred podneva vodeni val rušio je sve pred sobom, svjedoči jedan kupač. Temperatura rijeke u kratkom je periodu pala na razinu “frižidera”, dodaje.

Gotovo istovjetne priče i ogorčenost dogodile su se jučer na svim kupalištima nizvodno od Lešća, no priča nije od jučer. Traje otkad je u rad puštena hidrocentrala koja, opći je stav, ovom kraju nije donijela previše dobrog. Uništeno je korito rijeke, obale se urušavaju, uništava se biljni i životinjski svijet, hladan i snažan vodni val nema milosti, a o uništenju kanjona Dobre i prirodnih ljepota više je suvišno i govoriti.

Ovog je proljeća karlovački župan Damir Jelić u obilazak terena odveo i Hrvatske vode i HEP i pokazao im posljedice rada HE Lešće. 

Što je na kraju realizirano nije poznato, no bude li se čekalo da ovaj problem riješe oni koji su ga i uzrokovali, teško je za očekivati pomake nabolje.

Za utjehu bi valjda svima trebala biti informacija da prvih 15 dana srpnja na Dobri nije bilo rasta vodostaja zbog remonta agregata.Istini za volju, nekoliko tih dana padala je kiša pa osvježenja nije ni trebalo, no voda s hidrocentrale puštena je i prije 15. dana.

Mještani uz Dobru već su godinama ljuti i ogorčeni, pridružuju im se i brojni izletnici i kupači i čini se da je pravi trenutak za građansku akciju. Dobra se već gotovo 10 godina sustavno uništava i ubija i pitanje je dana kad ćemo pred sobom imati mrtvi kanal i vječni spomenik prvom ovakvom izgrađenom postrojenju u demokratskoj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo

OPASNO

Rampa na prijelazu kod sv. Antuna opet “šteka”