Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac JEDINSTVENI ZILIK Podijeli

Sve likovne kolonije nisu ZILIK, samo ZILIK ima tu snagu, povijest, jačinu i brend

Na malom ZILIK-u dnevno je na radionicama oko 130 djece

Oko 130 djece dnevno polazi likovne radionice Malog ZILIK-a u Karlovcu, a danas su ih u domu Vladimir Nazor posjetili i županijski čelnici. Mali ZILIK traje još danas i sutra, baš kao i veliki koji će sutra biti zatvoren izložbom nastalih radova.

Ovoga puta s djecom i uz djecu stvaralo je 26-ero umjetnika od čega je po prvi put njih 16 odabrano natječajem. Među njima su Varaždinke Danijela Pičuljan i Snježana Pokos Vujec. Ove dvije keramičarke i mališani od gline izrađuju stablo s pticama.

– Znadem za ZILIK puno godina unatrag i uvijek znam da kolege pričaju kako je bilo lijepo raditi s djecom. Sad je bio otvoren natječaj i kolegica Snješka i ja smo se javile. Baš smo zadovoljne, sretne da smo ovdje, tu spavamo, živimo, papamo zajedno, svi smo skupa. Svašta vidimo i čujemo, neki puta je malo teško sve to skupa čuti, ali pokušavamo preko toga prijeći i donijeti dobru energiju. Sviđa nam se to što su djeca oduševljena rezultatom. Niti sami nisu znali što će ispasti na kraju, a mislim da će biti jako veseli kad završimo, rekle su Danijela i Snježana.

Na 47. ZILIK-u je i street art umjetnik Mišo Joskić iz Podgorice. Na likovnoj koloniji ovakvog tipa, kaže još nikad nije sudjelovao, ali volio bi se vratiti. U domu radi mural na zidu sobe za opuštanje.

– Prelijepo je, osjećam se predivno ovdje. Ovo je mural, fasadnom bojom i sprejom na zidu, slobodnim asocijacijama išao sam do neke priče, malo ekspresivne i apstraktne, a na momente i realne. No, gledao sam da djeci to bude zanimljivo, a oni su oduševljeni i to mi je najbitnije.

Nije samo umjetnicima prvu put da su na ZILIK-u. Mnogi od učenika karlovačkih osnovnih škola još nisu imali priliku biti dio ove jedinstvene priče. Većina ih je oduševljena, iako ima i nekih koji bi radije bili u školi.

– Radit ćemo ljudotinje, mješavinu ljudi i životinja. Iz novina ćemo izrezati ljude i životinje i onda ćemo ih poslagati, a možda i nacrtati nešto ako će biti potrebno. Ovo nam je prva godina i jako je lijepo i zabavno, rekle su Lena i Mia iz OŠ Dubovac.

Ana Romana iz OŠ Grabrik i Dea iz Dragojle uživale su radeći ptice od gline, ali istovremeno Tessi je bilo dosadno.

-Svašta smo naučili. Meni se jako sviđa, pazim da mi se ne razbije, to mi je prva ptičica u životu koju sam sama napravila, rekle su nam prve dvije djevojčice. Tessa bi radije bila u školi :D.

Karlovački ZILIK na jednom mjestu okuplja umjetnike i djecu što ga čini posebnom likovnom kolonijom, ističe ravna teljica Nataša Horvat.

-Likovne kolonije postoje i ne mogu tvrditi postoje li ovog tipa, ali sam sigurna da smo mi jedina ustanova socijalne skrbi koja nas razlikuje definitivno po tom pitanju od ostalih. Sve likovne kolonije nisu ono što je ZILIK, samo ZILIK ima tu snagu, povijest, jačinu i brend.

Ovogodišnji ZILIK završava sutra otvaranjem izložbe nastalih radova. Očekuje se da će fundus s više od 2.000 umjetničkih djela biti bogatiji za barem još tridesetak.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu