Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac ZA UŠTEDE I UGODNO ŽIVLJENJE Podijeli

Sve više “Inkasatorovih” zgrada u projektu energetske obnove, 37 ih se priprema za novi natječaj ministarstva

U Maksimilijana Vrhovca 9 stanari su sami započeli energetsku obnovu

Čak 37 zgrada kojima upravlja karlovački Inkasator priprema se za natječaj koji bi za energetsku obnovu Ministarstvo zaštite okolišta trebalo raspisati u prvom kvartalu 2020. godine.

Ovako dobar odaziv rezultat je radionica, njih 44 te 50 sastanaka, koje je Inkasator organizirao tijekom godine za suvlasnike zgrada, naglasila je direktorica Ivana Fočić na pressici održanoj u Grabriku kod zgrade koja se već energetski obnavlja.

-Bez obzira na ove natječaje neki su se naši građani samostalno odlučili ići u obnovu. Ove godine obnovljeno je 8 pročelja, 16 rekonstrukcija krovova, 9 pročelja je u samoj izradi kao i 6 krovova, a do kraja godine očekuje se završetak još dva pročelja i jedan krov, dodao je Fočić.  Ukupna vrijednost svih tih investicija je 5,3 milijuna kuna.

Energetska obnova smanjuje režije i povećava vrijednost stana, podsjeća direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar.

– Osim što će računi za grijanje bitno pasti zbog manje potrošnje takva zgrada daje i veću ugodu života jer je bolje izolirana, a takva zgrada i više vrijedi, kaže Klobučar. Navodi primjer zgrade na Švarči  na Bašćinskoj gdje su nakon energetske obnove računi za grijanje pali za pola.

Uštede očekuju i stanari u Maksimilijana Vrhovca 9, barem 50 posto. Obnovu financiraju vlastitim i kreditnim sredstvima, kaže predstavnik stanara Vladimir Knapić.

– Pokušavali smo dobiti sredstva za samo izvođenje, ali budući da nismo zasebna arhitektonska cjelina nismo ih mogli dobiti. Onda smo se odlučili da ćemo to napraviti iz svojih sredstava. Ukupna investicija je 830.000 kuna, 350.000 kuna je naših sredstava iz pričuve. Ostalo smo, uz pomoć Inkasatora dobili kredit od banke.

Zgrada četverokatnica dio je većeg stambenog bloka za kojeg kažu da je najstariji u Grabriku, izgrađen prije 40 godina. Sada će dobiti novu fasadu i krov.

– Radi se dodatna toplinska izolacija, vanjski zid se dorađuje kamenom vunom debljine 15 cm. Još deblji sloj se postavlja na zid prema negrijanom prizemlju. Zgrada ima ravni krov i ono će također biti izolirano kamenom vunom od 16 cm, a dolazi i nova hidroizolacija pa će zgrada imati garanciju 10 godina na prokišnjavanje. Očekuju se uštede do čak 50 %, pojasnio je voditelj tehničkog odjela u Inkasatoru Tomislav Franjković.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu