Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac FILMSKI DANI Podijeli

Svečano otvoreni uz Koranu: Karlovački filmski festivali uzor za provođenje filmske edukacije u Hrvatskoj

U konkurenciji 13. Four River Film Festivala i 25. Filmske revije mladeži 71 film. Dostupni online

Presjecanjem filmske vrpce i projekcijom filma Glas Ognjena Sviličića u Karlovcu je sinoć na Foginovom kupalištu svečano otvorena 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival.

Vi ste primjer koji nam može biti uzor, poručio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i izaslanik ministrice turizma Chris Marchich.

Naglasio je kako je filmska edukacija bitan dio nacionalnog programa.

-Bio sam zaista začuđen kad sam čitao podatke o broju filmova i u biti podatkom da dolaze iz cijelog svijeta, dodao je Marchich.

-Moram priznati da sam ovdje prvi puta i s nestrpljenjem ustvari čekam da vidim kako to izgleda, ali ovdje je jedan vrlo lijepi filmski šušur uz Koranu, dodala je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać.

Nekad karlovački laureati danas su priznati filmaši

Koliko je festival važan srednjoškolcima govori i činjenica da su nekadašnji sudionici danas u filmskoj industriji pronašli svoje zanimanje. Nekad laureat festivala Marinko Marinkić, jučer se u Karlovac vratio kao direktor fotografije filma Glas.

-Four River Film Festival je uvijek vrhunac jedne sezone. Znači, cijelu godinu se snimaju filmovi i onda se dođe tu, prijaviš film pa  ako prođeš pa onda još ako dobiješ nagradu sigurno da je velika motivacija da onda nastaviš dalje, kaže Marinkić koji se filmov počeo baviti u rodnoj Gunji još u osnovnoj školi. U Karlovac je prvi put došao kao 15-godišnjak, 2011., i osvojio nagradu.

Učenici u školama mogu gledati za 71 film iz konkurencije

Festival se zbog pandemije održava u drugačijem formatu nego do sad. Ipak će, i ovoga puta, omogućiti srednjoškolcima u Karlovcu i županiji, ali i cijelom svijetu, gledanje filmova svojih vršnjaka online, putem linkova na frff.com.hr.

-Pripremili smo im set projekcija koje oni mogu pogledati u učionicama. Trenutno nam se odazvalo petnaestak škola, ali bit će ih vjerujemo i više. Nadamo se da će mladi na filmski način početi nastavu ove godine, rekla je Ksenija Sanković voditeljica medijskih sadržaja u Kinoklubu Karlovac.

Od rekordnih 1632 prijavljena filma, učenici će moći pogledati i glasati za 71 igrani, dokumentarni, animirani i film slobodnog stila. Svi oni u konkurenciji su za jednu od ukupno 11 nagrada.

– Igrani filmovi prednjače što je i logično s obzirom na pandemijske uvjete gdje se nije bilo lako kretati i snimati npr. dokumentarce i slično, rekla je koordinatorica festivala Sanja Zanki Pejić.

-Mnogo je filmova ove godine bilo posvećeno temi pandemije i lockdowna i to je drugačije u odnosu na prethodne godine. Djecu muči zatvorenost u stanove pa je lockdown konretnije više bio tema nego pandemija, naglasila je selektorica, profesorica Ana Đordić.

Večeras projekcija u Kamanju, sutra u Dugoj Resi

A dok se filmovi iz konkurencije gledaju na internetu, uživo na sve četiri rijeke bit će projekcije filmova otvorene za javnost.

Večeras u Kamanju od 20:30 sati na rasporedu je film “Ideš?Idem!” Ljube Zdjelarevića. Sutra u Dugoj Resi na gradskom kupalištu od 20:30 bit će prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su: The Stamp Lovre Mrđena, 6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

U petak, 11. rujna u 21 sat program je pored rijeke Dobre, u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu. Bit će prikazan Mater, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dodatna projekcija bit će za Karlovčane u subotu na Foginovom. Bit će prikazan film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije koji je na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku Zlatnu arenu.

Pročitajte i ovo

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Jedan je to od najvećih zločina u povijesti čovječanstva