Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život IZABRANA U OZLJU Podijeli

Svetlana Bastalić nova je Najuzornija hrvatska seoska žena

Jubilarni 20. izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu održan je u dvorani ozaljske škole “Slava Raškaj”

Titula najuzornije hrvatske seoske žene za 2019. odlazi u Virovitičko – podravsku županiju. Na sinoćnjem izboru u Ozlju osvojila ju je Svetlana Bastalić.

Ova 37-godišnjakinja majka je petero djece iz Dinjevca na svom OPG-u bavi se stočarstvom, ratarstvom i svinjogojstvom, a na 35 hektara zemlje proizvodi kukuruz, pšenicu i krmu travu za životinje. No, osim toga Svetlana je i predsjednica je udruge žena Dinjevac, voditeljica izvornog folklora, vrijedno radi na uređenju svoga mjesta, aktivna je u Općinskom vijeću, vrtiću, školi, volontira u Crvenom križu, dobrovoljna je darivateljica krvi.

Uza sve ima i slobodnoga vremena kada veze goblene.

Posebno za ovu priliku izrađenu lentu, s trškom čipkom jalbom, predala joj je dosadašnja najuzornija seoska žena, Vivodinka Melita Vrbanek. Vrijedne nagrade dobila je i od predstavnika Grada Zagreba i gradonačelnice Grada Ozlja Gordane Lipšinić, ali i saborske zastupnnice Marije Jelkkovac, ministrice poljoprivede Marije Vučković te europarlamentarke Ruže Tomašić koja će Svetlanu odvesti u Europski parlament.

Prvom pratiljom proglašena je Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a drugom pratiljom Marijana Podrug iz Šibensko – kninske županije

Na natjecanju, koje je u Ozlju održano jubilani 20. puta, sudjelovalo je 20 seoskih žena iz 15 hrvatskih županija. Sve su se predstavile na svojim štandovima, a pred žirijem i publikom naglasile kako svoj život na selu ne bi mijenjale za onaj gradski. Zaželjele su da se o seoskim ženama, njihovom radu i doprinosu hrvatskom selu više čuje kako bi se i njihov položaj mogao promijeniti. Zbog toga što, ako nisu nositeljice OPG-a, nemaju ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, a ni plaću mnoge od njih primorane su uz posao na selu tražiti i dodatni posao koji bi ima to osigurao.

Pročitajte i ovo

ZADNJI IZAŠAO IZ BOLNICE

Karlovčanin Ivan Ivičak (71) nakon 8 tjedana bolnice i respiratora prebolio koronavirus: 20 kg manje, ali dobro sam