– Nije to ništa senzacionalno, kaže ravnateljica škole Ljiljana Šegavić, no priznaje da je interes za trogodišnjim školovanjem za kuhara – pojačan. I to podjednako i dječaka i djevojčica. A jedan od razloga povećanja broja prijava, vidi i u tome da su oni koji nisu bili sigurni hoće li "upasti" u konobare, davali prijave i za kuhare.
No, zanimljivi razlog zbog čega je bila navala za kuhare, svakako su kulinarska natjecanja, zadnje Masterchef.
I dok su se na televiziji spravljali njoke od škampi ili krema od guščje jetre, u svakodnevnom, ugositeljskom poslu kuhara, prosječan gost ipak se više najede od dobrog roštilja, fine goveđe juhe ili pastrve na žaru.
Gledajući već 20 godina generacije kuhara koje se školuju u ovoj ustanovi, ravnateljica Šegavić kaže kako bi dosta stvari trebalo promijeniti.
Od samog naukovanja i prakse, do odnosa poslodavaca prema novim kuharima, ali i odnosa tih samih učenika prema poslu. Tri godine školovanja za kuhara ne daju znanje da takva osoba može sama nositi smjenu, već prije kandidata za "jezikovu juhu".
Deset godina nakon završetka školovanja netko bi se mogao nazvati kuharom.