Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Sport SPORT U PROBLEMIMA Podijeli

Svim trenerima, osim profesionalnih, od 1. travnja raskinuti ugovori: KŠZ će aplicirati za sredstva Središnjeg državnog ureda za šport

KŠZ će se pobrinuti da trenerima, kojima je taj posao bio jedini izvor prihoda, ne bude ugrožena egzistencija.

KARLOVAC – Tragom informacije da su karlovački klubovi ovog tjedna od Karlovačke športske zajednice dobili obavijest da se s 1. travnja raskidaju ugovori sa svim trenerima, osim profesionalnih, a zbog situacije nastale uslijed pandemije koronavirusa, u krovnoj karlovačkoj sportskoj organizaciji potražili smo potvrdu te vijesti, ali i odgovore na pitanja što će biti sa spomenutim trenerima, može li im se kako pomoći i kako će se rezanje proračuna Grada Karlovca odraziti na proračun KŠZ-a.

Tajnica KŠZ-a Marijeta Ćelić potvrdila nam je da je informacija o raskidima ugovora s trenerima točna, ali i najavila da će potražiti financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za šport.

– Središnjem državnom uredu za šport odobrena su sredstva u ograničenom iznosu za pomoć sportu, na način zadržavanja stručnog kadra. Kako još do danas nismo dobili pojedinosti tko je prihvatljiv prijavitelj i jasan status osobe koja se prijavljuje, trenutno čekamo sljedeći tjedan, kada će aplikacija biti spremna i poslana na nacionalne saveze, klubove, zajednice i sve one koji će moći prijaviti mjeru. Naravno da ćemo mi kao KŠZ prijaviti trenere koji zadovoljavaju uvjete s kojima smo raskinuli ugovore i očekujemo pozitivan ishod.

Ova situacija posebno je pogodila trenere kojima je taj posao bio jedini izvor prihoda. KŠZ će se, naglašava Ćelić, pobrinuti da im ne bude ugrožena egzistencija.

– Imamo tri trenera u takvoj poziciji i sigurno ćemo se pobrinuti da im ne bude ugrožena egzistencija. Ono što smo mi u KŠZ-u mogli zadržati zasad nedirnuto, to su izdvajanja prema klubovima, koja idu u punim iznosima, te smo pojedinačno razgovarali s predsjednicima klubova da takvim ljudima osiguraju primanja kao klub, a ista će prenamjenom moći opravdati. Kako sada nema natjecanja i izdaci su manji, smatramo da je ovo način da solidarno pomognemo jedni drugima. Svakako uprava kluba i mi moramo voditi brigu o stručnom osoblju kojem je ovo jedini izvor prihoda.

Proračun Karlovačke športske zajednice umanjen za milijun kuna

Rezanje proračuna Grada Karlovca, očekivano, odrazilo se i na proračun KŠZ-a.

– KŠZ je, kao i svi korisnici gradskog proračuna, bila primorana umanjiti svoj proračun. Prijedlogom rebalansa, koji je KŠZ usvojila na Upravnom odboru prošlog tjedna, sredstva su umanjena za milijun kuna. Ovakvo umanjenje je veliki udarac na financije u sportu, međutim važno je napomenuti da su iznosi sredstava za sportske klubove tj. direktne dotacije prema klubovima ostale iste, ostaju nam i liječnički pregledi, režijski troškovi za dvorane, stipendije prema vrhunskim sportašima, 12 profesionalnih trenera u klubovima (zasad s punom plaćom), kao i dio sredstava za manifestacije. Naravno da smo svjesni i vjerujemo, ukoliko se ova kriza završi prije ljeta, da nas nastavak, odnosno početak nove sezone 2020/2021. očekuje i mi smo se u KŠZ-u pripremili na to. Odvojili smo sredstva za troškove dvorana, kao i dio neraspoređenih sredstava za pomoć klubovima koji su najviše osjetili udar i koji su financirani malim iznosima. Vjerujemo u pozitivan ishod, ali samo ako svi zajedno budemo imali solidarnost i toleraciju – kazala je Ćelić.

KŠZ je krenula u izradu nove Strategije razvoja sporta za naredno osmogodišnje razdoblje, no zbog novonastale situacije posao je na čekanju.

– Krenuli smo u izradu nove Strategije razvoja sporta za osmogodišnji period i slijedom toga će vjerojatno doći i do promjene unutar kriterija koji se tiču prioriteta sporta. Imali smo ideje i smjer i takav prijedlog komunicirati sa svim dionicima sportske javnosti, kao i nadležnim službama u Gradu Karlovcu, ali trenutno smo u zastoju iz opravdanih razloga. Pravedniji i svrsishodniji kriteriji su prioritet KŠZ-a i oni će, čim se steknu uvjeti, biti prioritet – naglasila je Ćelić.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Predstavljen Sreten Ćuk: Možemo očekivati tešku borbu do zadnjeg kola i hvatanje četvrtog-petog mjesta od dna ljestvice