Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac ERASMUS + Podijeli

Tehnička škola i Čistoća nastavljaju uključivati socijalno osjetljive skupine

Kroz projekt Netme – in posvećeni romskoj populaciji u školi i tvrtki

Osmi NET-ME-IN dan održan je u karlovačkoj Tehničkoj školi u sklopu istoimenog Erasmus + projekta.

U njemu već dvije i pol godine sudjeluju partneri iz Francuske, Nizozemske, Turske, Španjolske te kao predstavnici Hrvatske Tehnička škola i tvrtka Čistoća Karlovac.

Cilj je baviti se socijalno osjetljivim skupinama u društvu. ŠMRC i Čistoća povetili su se romskoj populaciji. Kada je projekt počinjao 2015. u školi je bilo učenika Roma, a u Čistoći zaposlenika.

– Upravo zbog činjenice da se događa taj drop out ili odustajanje učenika romske populacije kako u osnovnoj školi tako i u srednjoj školi imaju tendenciju odustajanja. Da li je to zbog težine ili nekih drugih razloga teško je procijeniti, ali to je činjenica. Mi se možemo pohvaliti da su naši učenici romske populacije uspješno savladavali ovaj program, a cilj nam je da ovim projektom još više populariziramo naše programe i da se romska populacija upiše u našu školu,  podsjetio je ravnatelj Ivan Janković.

Čistoća i dalje povremeno zapošljava Rome. Pokazalo se da predrasude o njima kao radnicima nisu točne.

– Sa dijelom tih ljudi imamo sjajno iskustvo. Angažirani su bili, nikakvih problema. Na neki način su kao radnici srušili predrasude o sebi, kaže voditelj projekta iz Čistoće Damir Jakšić.

U posjet Tehničkoj školi i Čistoći danas je stigla i nogometna reprezentacija Roma Hrvatske. S njima je stigao i predsjednik Svjetske organizacij Roma u borbi protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva. Zahvalivši domaćinima na tome što provode ovakav projekt svima je poručio.

– Svi smo danas ujedinjeni, sa loptom koja ruši predrasude, protiv mržnje, protiv netrpeljivosti, NE nasilju, NE huliganizmu na nogometnim terenima, jednakost, ravnopravnost, suživot svakog čovjeka, svakog djeteta.

Prije međusobne revijalne malonogometne utakmice gostima je predstavljen i električni automobil kojeg su lani izradili učenici Tehničke škole. Nije poput jučer predstavljenog Rimčevog, ali:

– Možda je on neke stvari on prepisivao od nas, šalim se. Mi smo išli sa klasičnom preinakom. Ovo što radi Rimac je naučna fantastika, kaže ravnatelj Janković.

Projekt Net Me In ukupno je vrijedan 400 tisuća eura. Tehnička škola i Čistoća za svoje aktivnosti na raspolaganju su imali 22 i pol tisuće eura. Do kraja projekta je još jedna eduakcija te završna konferencija u Parizu. Plan je da se i nakon toga započete aktivnosti nastave provoditi.

Pročitajte i ovo

KARLOVAC U RADOVIMA

Sutra ponovno otvoren najkraći put iz Rakovca u Grabrik, ostali radovi trajat će nešto duže