Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac RENESANSA ŠMRC-a Podijeli

Tehnička škola u Karlovcu atraktivna kao gimnazija: Bira ju sve više učenika, stižu i cure vozačice, računalne tehničarke i elektrotehničarke

CNC operateri, bravari, tokari, limari, autolimari, instalateri grijanja i klimatizacije, automehaničari, elektroinstalateri, elektromehaničari, vozači… programi se pune časkom

Tehnička škola u Karlovcu, u pravom smislu riječi, doživljava renesansu. U zadnje tri godine s 28 razreda narasli su na 31, sve je veći interes za upisom u njihove programe, a bude li sve kako treba, kao budući centar regionalne kompetentnosti postat će nezaobilazno mjesto srednjoškolskog obrazovanja za ovaj dio Hrvatske.

Potvrđuje to i ravnatelj Ivan Janković koji kaže da su tek četiri mjesta ostala prazna za upis u jesenskom roku, jedno za bravara i tokara te dva za limara, a i to zbog banalnih razloga. Najbitnija stvar je da broj učenika u popularnom ŠMRC-u raste iz godine u godinu.

Obrazovanje za zanimanja nasušno potrebna na tržištu rada

-U zadnje tri godine povećali smo broj razreda s 28 na 31, i radi se isključivo o deficitarnim industrijsko-obrtničkim zanimanjima, kaže ravnatelj Janković. Sve je veći interes za CNC operatere, bravare, vodoinstalatere, tokare, bravare, limare, autolimare, instalatere grijanja i klimatizacije, automehaničare, elektroinstalatere, elektromehaničare, vozače, niže Janković zanimanja koja su danas nasušno potrebna na tržištu rada, a upravo u ovoj karlovačkoj školi mladi ljudi za njih dobivaju naobrazbu.

U četverogodišnjim programima za elektrotehičara, strojarski računalni tehničar i tehničar za mehatroniku interes je godinama velik i kvote se odmah popune. Ove godine u školi su izuzetno zadovoljni upisima i interesom i bez lažne skromnosti dodaju da ŠMRC postaje interesantan za upis gotovo kao gimnazija. – Rekao bih, nikad interesantnija za upis. Povezat ću to s regionalnim centrom kompetentnosti što će naša škola biti u dva sektora – elektrotehnika i računarstvo te podsektor strojarstvo, objašnjava Janković.

Marketing škole daje razultate, svake godine upiše se i desetak cura

Promocija centra i škole, zanimanja koja se traže i lako su zapošljiva, formula je uspjeha, a još je bitnije da je informacija o tome došla i do učenika, ali i do njihovih roditelja. Kad se zna da će se predstavljanje škole nastaviti i dalje i priča o ŠMRC-u širiti bar kroz 200 posjeta osnovnim školama, ne treba sumnjati da će sve više mladih birati ovu ustanovu.

I dok se Tehničku školu obično percipira kao školu za dečke, Janković nam otkriva da godišnje imaju i desetak upisanih učenica. -Ima cura, broj im oscilira, uvijek ih je desetak, a evo curke se vide u programu vozača motornih vozila, a bolje učenice idu i u elektrotehničare, strojarske računalne tehničare i tehničare za mehatroniku.

Ono što im “burza rada” kaže da je deficitarno, oni kao škola upisuju i to se pokazuje dobrim potezom, navodi ravnatelj Janković.

 

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo