Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija RAZORUŽAVANJE ORUŽANE Podijeli

Tek manji dio cigle karlovačke Oružane bit će spašen. Ostatak se pretvara u blato i završava u Vojniću u reciklažnom dvorištu

Opeka koja je bila na objektu je izuzetno oštećena i natopljena vodom i ide na otpad. Dio materijala na čuvanju u skladištu izvođača

Zgrada Oružane bit će u potpunosti srušena do 3. srpnja. Radovi idu prema planu osim što se na gradilištu ne može vidjeti izdvajanje stare cigle za koju je na početku rušenja županica Furdek Hajdin najavila da će se čuvati i ugrađivati u repliku zgrade.

Iz Karlovačke županije je potvrđeno da će se moći sačuvati tek manji dio cigle dok je sva ostala u toliko lošem stanju da se pretvara u blato.

Opeka se pretvara u blato

-Opeka koja je bila na objektu je izuzetno oštećena i natopljena vodom. To je posljedica višegodišnjeg nekorištenja te direktnog utjecaja natapanja kiše u nezaštićene nosive zidove. Vijek trajanja opeke je cca 70 godina, a nakon toga joj rapidno padaju mehaničke karakteristike te joj je tendencija da se vrati u prvobitno stanje, a to je blato. Opeka koja se može spasiti je bila najudaljenija od tih utjecaja i bit će u prizemlju koje još nije uklanjano te će se uspjeti sačuvati samo manji dio cigle što je u skladu s Elaboratom ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za uklanjanje oštećene zgrade kao i ugovornim troškovnikom, kažu u Županiji.

Dodaju da će dio zdrave cigle biti probran i složen na palete te će biti odvezen na privremeni deponij.

Dio otpada s gradilišta u reciklažnom dvorištu u Vojniću, dio na gradilištu, a dio materijala na čuvanju u skladištu izvođača

Ona loša cigla kao i sav ostali otpadni građevinski materijal završava pak u Vojniću odnosno tamošnjem Reciklažnom dvorištu. No, većina otpada još je uvijek na samom gradilištu, a dio materijala je na čuvanju u skladištu izvođača radova.

-Otpad nastao od razgradnje objekta Oružane je razdvojen i sortiran na gradilištu (drveni otpad, beton, limovi te cigla sa žbukom i veznim materijalom). Dio materijala, kao što je npr. kameni portal, kamene kugle iznad portala i dio kamenih ploča je demontiran i odvezen na čuvanje u skladište izvođača radova, dodaju iz Županije.

Građevinske tvrtke ili obrti više ne moraju imati licence Ministarstva kulture kada obavljaju radove na nepokretnim kulturnim dobrima. Ovo pravilo vrijedi od 2018. kada je na snagu stupio Pravilnik o uvjetima za dobivanje dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očivanju kulturnih dobara. Tako ni izvođač rušenja Oružane i njegovi podizvođači te licence ne moraju imati.

Svi radovi se obavljaju prema propisima

No, da bi sve bilo uklonjeno prema pravilima, gradilište svakodnevno obilaze predstavnici Investitora te nadzorni inženjer i koordinator zaštite na radu.

Prema onome što kažu u Županiji – “svi se radovi izvode prema pozitivnim propisima RH u skladu s Odlukom o uklanjanju zgrade Stožera civilne zaštite Grada Karlovca i Odlukom Stožera CZ RH o postupanju u vezi s uklanjanjem uništenih obiteljskih kuća i drugih uništenih zgrada čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti i zdravlju ljudi”.

Pročitajte i ovo

LAUREATI

Repriza 2020.: Petra Furač i Bruno Belčić najbolji sportaši Karlovca, odbojkašice Karlovca i bejzbolaši Olimpije najuspješnije ekipe