Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija PROJEKT STREAM Podijeli

Telemetrijom i obučenim zapovjednicima do efikasnije borbe s poplavama

U Mušnjakovoj na Mostanju predstavljen je EU projekt STREAM. Karlovačka županija kako partner uvodi nove tehnologije u borbi s poplavama

Na Mostanju u Mušnjakovoj ulici danas je predstavljen projekt STREAM – Strateški razvoj sustava obrane od poplava.

Cilj mu je uvođenjem novih tehnologija, kao što je telemetrija, smanjiti rizike i štetne utjecaje od poplava na ugroženom području te pravovremeno obavještavati stanovnika o nadolazećoj opasnosti.

Već šest mjeseci na ovom mjestu senzori prate vodostaj rijeka i sada su uključeni u ovaj projekt STREAM, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

-S obzirom da je taj sustav u fazi testiranja mi smo ga prepoznali i vidjeli da bi nam u operativnom planiranju mogao koristiti. Taj sustav telemetrije bit će od važnog značaja da možemo razmijeniti podatke i iskustva s nadležnim državnim tijelima i spojiti podatke koje imaju Hrvatske vode s našim iskustvima na terenu, pojasnio je.

Projekt vodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADAR NOVA, a partneri su 16 organizacija iz hrvatskih i talijanskih regija.

„STREAM“ se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska i ukupno je vrijedan 9,4 milijuna eura. Karlovačka županija je za svoj dio aktivnosti dobila skoro 650 tisuća bespovratnih eura, a uložit će još oko 95 tisuća eura vlastitih sredstava.

Osim nabavke novih tehnologija, velik novac bit će uložen na osposobljavanje zapovjednog kadra žurnih službi kod poplava.

-U ovom projektu plannirali smo osposobiti više od 100 operativnih zapovjednika da li samo vatrogasnih snaga ili ćemo još uključiti i ostale službe – HGSS, Crveni križ, Hitnu, ali svi oni koji se uključuju u tim trenutcima morali bi razmišljati na isti način. Znači, ovim osposobljavanjem ćemo učiti govoriti isti jezik, zaključio je Franković.

Sve to bit će garancija sigurnosti grada Karlovca od poplava.

Pročitajte i ovo

KAKVA PRIČA

Mala Marija ušla je u naš život nakon 11 godina braka i zagovora sv. Josipu: Od molitve do njenog rođenja prošlo je 9 mjeseci