Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Život SKRB Podijeli

Tisuću branitelja dosad na preventivnim pregledima na Švarči:Muči ih šećer, tlak, a nekima otkrili i tumore

Pregledi će se nastaviti i dalje

Tisuću hrvatskih branitelja pregledano je dosad u karlovačkoj bolnici u sklopu preventivnih sistematskih pregleda.

Za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, pripadnike borbenog sektora više od 300 dana, bez statusa HRVI-ja, provode se besplatni preventivni sistematski pregledi u svim bolnicama, a prednost imaju nezaposleni i oni u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Pregledi se obavljaju u općim i županijskim bolnicama i Kliničkim bolničkim centrima, pa tako i na Švarči.

Ravnatelj prim.dr. Ervin Jančić zadovoljan je dosadašnjim odazivom. – Ovo je odlična stvar jer ranim dijagnosticiranjem bolesti omogućujemo brže izlječenje i djelovanje na bolest, kaže Jančić. Braniteljima je najčešće pronađen šećer, nereguliran krvni tlak, neurodegenerativne promjene kralježnice, ali na žalost, i tumori. Tako je kod dvojice njih zahvaljujući ovim pregledima otkriven tumor koji uopće nije dotad pokazivao simptome.

U proračunu Ministarstva  branitelja za ovu je godinu planirano osigurati  21,1 milijun kuna, a pregledat će se oko 25 tisuća branitelja.

Samo tijekom 2017. godine umrlo je 3693 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Svaka bolnica odredila je koordinatora za prijem i naručivanje, koji obavještava branitelje o točnom terminu dolaska na pregled.

Pregled obuhvaća laboratorijske pretrage (analiza krvi i urina), EKG,RTG,UZV abdomena te prostate za muškarce, internistički pregled te ginekološki pregled za žene uključujući UZV dojki i PAPA test.

Pročitajte i ovo

AKO ZATREBA

Provjerite vikend dežurstva obiteljskih liječnika i stomatologa u domovima zdravlja