Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -0C° Slunj

Županija 10 STOLJEĆA Podijeli

Tisuću godina župe u Novigradu dokaz je postojanosti kršćanstva na ovim područjima

Vojske su prolazile, države su se mijenjale, ova župa ovdje je tisuću godina

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri danas je  velikom svečanošću proslavila svoj još veći jubilej- tisuću godina prvog spomena ove župe, tada pod nazivom župa Dobra.

Brojni vjernici i hodočasnici stigli su danas u mjesto uz obalu Dobre koje piše povijest katoličke vjere već punih 10 stoljeća i kroz misno slavlje koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski osnažili, a onda i svjedočili svoju vjeru.

Svečana procesija oko crkve i glavnog oltara označila je i početak slavlja za kojeg se ova župa pripremala nekoliko mjeseci, kroz brojne duhovne obnove i događanja koja su privukla velik broj vjernika.

Za sve goste župa je pripremila 1000 porcija gulaša za 1000 godina prvog spomena

Podsjetio je na velikih tisuću godina slavljenja vjere na ovim prostorima, na kojima su se izmijenile i države, i vlasti, i vojske, ali je vjera ostala, a župa Novigrad upravo svojim jubilejom i svjedoči tu postojanost. – Nikad nemojte gubiti nadu, gubiti vjeru, poručio je biskup Gorski.

Župnik pater Filip Vicić zahvalio je svima koji su kroz svoj rad, molitvu, predanje pridonijeli današnjem događaju, ali i podsjetio na sve one generacije i sve one kojih su u ovih tisuću godina ovu župu stvarali, radili, molili, ovdje pronalazili utjehu, ovdje se krstili, vjenčali, ovdje su pokopani. -Zahvaljujem svima njima slaveći ovaj veliki jubilej, rekao je župnik uz poruku da je pred župom “idućih 1000 godina”.

 

 

Pročitajte i ovo

NETRETIĆ

S dva nova projekta na vodocrpilištu u Završju općina Netretić imat će sigurnu i stabilnu vodoopskrbu