Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Karlovac RUJAN U KARLOVCU Podijeli

“Tko god u imenovanju mosta traži drugu simboliku, nije u redu. To smo dužni prema 225 mrtvih Karlovčana”

Na otvorenje murala s likom Miše Hrastova gradonačelnik neće ići, ali u imenovanju mosta po Specijalnoj jedinici policije Grom ne vidi ništa sporno

Imenovanje mosta na Korani imenom Specijalne jedinice policije Grom završni je korak u odavanju poštovanja poginulim braniteljima i onima živima u Karlovcu, spomen na vrijeme ponosa i žrtve i tko god u ovom traži neku drugu simboliku, to nije u redu. Nije ovo nikakva militarizacija prostora, nego 225 mrtvih Karlovčana zaslužuju i dužni smo im dati priznanje za ono što su dali za grad i domovinu – svoj život. 

Poručio je to danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić govoreći o prijedlogu da se most preko Korane nazove imenom SJP Grom, a odluka bi trebala biti donijeta sutra na Gradskom vijeću. Slučajnost ili ne, radi se o točno 30. obljetnici događaja na tom mostu iz rujna 1991. godine za koji je pravomoćno osuđen specijalac Mišo Hrastov.

Početkom godine braniteljske udruge dale su inicijativu da se mostovi na Korani i Mrežnici imenuju po postrojbama koje su bile vezane za obranu grada

Ovim imenovanjem Karlovac daje ponos i priznanje, nastavio je Mandić podsjećajući da je zapravo svaki kraj rujna u Karlovcu na neki način u znaku ovog događaja. Podsjetio je na lanjski slučaj kad su obitelji ubijenih rezervista planirale zapaliti svijeću na mostu te sve što se događalo pa dodao da su njegova vrata otvorena za sve. Rekao je i da nema informaciju da su se obitelji ubijenih rezervista ove godine javile sa sličnim prijedlogom.

-Razumijem da jedan dio sugrađana ima velik osjećaj kad se govori o presudi, no nju nitko ne može dovoditi u pitanje. Razumijem taj osjećaj nepravde kojeg ima braniteljska populacija i dio građana, no nakon mog poziva da svi sjednemo za stol, javili su mi se samo iz Udruge SJP Grom, objasnio je Mandić.

Upravo je ova udruga i predložila da se Koranski most ovako nazove, a Mandić tom imenovanju daje podršku. No, na otvorenju murala na podvožnjaku na Rakovcu na kojem je prikazan Mišo Hrastov i grb SJP neće biti. – To je inicijativa jedne udruge, mi nismo dobili nikakav zahtjev, to je u obuhvatu Hrvatskih cesta, kazao je Mandić. Pojasnio je da se podrškom imena mostu a nedolaskom na otvorenja murala ne ograđuje, već još jedanput poručuje da svi sjednu za stol.

Podsjetimo, most preko Korane na Turnju već je dobio naziv po 110. brigadi, a 13. domobranska pukovnija na Mrežnici. Trećim imenovanjem po SJP Grom, a uz spomenik braniteljima kod suda te Muzejom Domovinskog rata na Turnju, zaokružuje se simbolička razina odavanja pijeteta braniteljima i civilnim žrtvama.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val