Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život ZEMLJA RADI Podijeli

Tlo u Turskoj trest će se još jako dugo: Jedan kontinent “gura” drugog, ali da nema potresa, nestali bismo

Potres je posljedica onoga što se događa u plaštu Zemlje

Tlo u Turskoj i Siriji trest će se još jako dugo. Nezgodno je to područje seizmičnosti, a posljedice su velike. Sravnjena Turska sa zemljom, broj žrtava koji iz sata u sat raste, a sve zbog ploča koje se sljubljuju na tom području. Ipak, da nema potresa, ne bi bilo niti nas.

Istaknuo je tako danas u programu Radio Mrežnice seizmolog, doktor Ivica Sović.

Turska je na prilično nezgodnom mjestu što se tiče seizmičnosti. Anatolijska mikroploča s jedne strane gura nad Afričkom pločom, s druge strane s Arapskom pločom, sa sjevera Euroazijskom pločom, što uzrukuje pomake i veće od 8 cm u sekundi.

– Zamislite koja je to energija kada cijeli jedan kontinent gurate takvom brzinom.

S obzirom da je riječ o trusnom području, pravo pitanje nije hoće li se potres ponoviti, već kada će se to dogoditi, što još uvijek nije moguće predvidjeti.

– Ne možete reći hoće li potres biti u roku dvije ili tri godine. Jednostavno znate da će se na tom području dogoditi potres koji je usporediv s onim koji je već bio. Ono što možemo napraviti je natjerati zakonodavce da pooštre zakone da se grade kuće koje će preživjeti ovako razorne potrese.

Upravo zbog loše gradnje i štednje na željezu, naglašava Sović, kuće na tom području više ne postoje. Stručnim rječnikom, riječ je o terminu mekog prizemlja.

– Kada napravite kuću koja stoji na stupovima, da bi dole napravili garažu, i onda na tim stupovima koji nisu ukrućeni nikakvim zidovima, gore ste ustvari napravili veliki i težak kubus koji optereti. To vam je ustvari njihalo. Ali, okrenuto naopako. Kada se dogodi potres, gore se zanjiše, stupovi popuste i sve se sruši, pojašnjava.

Sekunde netom prije potresa nebo je poplavilo

Šokantne snimke iz Turske odjeknulesu u medijima, što zvuka, što slika, a među njima se našla i ona nekoliko sekundi prije prvog potresa.

Nebo je postalo plave boje, točnije, plavi bljeskovi odjeknuli su nebom, a kako pojašnjava Sović, riječ je o vrsti prirodnog električnog pražnjenja.

– Potresi mogu izazvati nekakve električne efekte. Sve ovisi koje su vrste stijena u igri. Takav efekt se zna javiti kod granita i drugih stijena koje imaju silicijev dioksid. Imate ovdje jako velike napetosti. Pazite, radi se o stijeni koja je savijena i tako akumulira energiju. Možete misliti pod kojim je to tlakom i koja sila djeluje.

Plavo nebo nije jedino što je nagovještavalo potres. Neobično ponašanje životinja, pasa i ptica, dalo je naslutiti da se sprema nešto loše.

I koliko god potresi pripadali kategoriji lošeg, treba razlikovati da ljudi stradavaju od njegovih posljedica, dok su, iznenađujuće, potresi od koristi čovječanstvu.

– Da nema potresa, ne bi bilo niti nas. Mi bi bili mrtvi već odavno. Potres je posljedica onoga što se događa u plaštu. U plaštu imamo izdizanje nekakve materije od jezgre. Prvobitno je to zato što je jezgra puno toplija od plašta, a da nije, ne bi bila tekuća, ne bi bilo niti magnetskog polja.

Zaključuje, svi bi nestali zbog Sunčevog zračenja.

Nema straha

I dok su sve oči svijeta uprte u Tursku s osjećajem empatije, panika je također prisutna. Međutim, potresa se ne treba bojati, uvjerava Sović.

– Potresi ovakvih razmjera se kod nas ne mogu dogoditi. Veći ovakav potres bio je davno na dubrovačkom području, no tada nismo mogli točno izmjeriti koliko je to bilo.

Prisjeća se ipak nedavnih potresa koji su zadesili Hrvatsku, onih u Zagrebu i Petrinji, koji naspram ovoga izgledaju kao “mala beba”.

I takvi manji potresi, dapače, mogu činiti veliku štetu, pa apelira seizmolog, kada se gradi kuća, nema štednje na željezu.

 

foto: Pixabay

L. Grčić

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka