Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac POVIJEST Podijeli

Tradicijska nošnja Karoline i Lujizijane na Dubovcu: Od žumberačke do susačke nošnje i zvončarske opreme

Nakon sanacije oštećenja u potresu, ovom izložbom Stari grad Dubovac opet otvara svoja vrata

Na Starom gradu Dubovcu otvorena je izložba “Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu”, a upravo ova izložba ujedno je označila i ponovno otvaranje Starog grada nakon sanacije oštećenja nastalih u potresu.

Radi se o izložbi koja naizgled neobično povezuje gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji.

Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem.

Ubrzani napredak Rijeke, Bakra i Kraljevice te mjesta uz cestu Karolinu potaknuli su doseljavanje obrtnika i trgovaca, unaprijedili vojnu i trgovačku povezanost te protok sirovina. Ako promatramo narodnu nošnju uviđamo da su za individualnost njena oblikovanja i razvitak tehnika kojima je rađena presudne upravo migracije ljudi, materijala, sirovina i ideja. Razvojem cestovnih infrastruktura veći izbor materijala je postao dostupan, a upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade, čulo se na izložbi.

Na izložbi su prikazani tekstilni predmeti karlovačkog i ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske – sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posebno je zanimljivo što će posjetitelji moći vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja i imalo je magijsku funkciju pri porodu. Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Uz odjevne predmete i predmete potrebne za izradu narodnih nošnji na izložbi će biti prezentirani i tradicijski instrumenti karakteristični za navedena područja, poput šurli, miha i sopila. Posebno su zanimljivi rekviziti koji se mogu vidjeti na izložbi, a koji prate određene obredne prakse poput maski i kostima zvončara iz okolice Rijeke.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti predmete i fotografije iz čuvaonica i arhiva različitih institucija i organizacija kao što su Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“, Etnografski muzej Istre, Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“, Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“, Zavičajni muzej Ozalj, Gradskog muzeja Karlovac i glazbenika, solista na tradicijskim glazbalima Stjepana Večkovića.

Autorice izložbe su Lucija Halužan, Ivana Mihajlic i Bojana Poljaković Popović, a kustos gostovanja Nikolina Belančić Arki. Izložba se razgledati  do 9. svibnja 2021. godine. Radno vrijeme Starog grada Dubovca je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo