Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Hrvatska Video OSLUŠKIVANJE ZEMLJE Podijeli

Trebalo je 6,2 da na Banovinu stignu seizmografi: Čuju duboko u zemlju i javljaju najmanju trešnju

Petrinjsko groblje jedno je od mjesta gdje su postavljeni

Nakon zagrebačkih 5,5 po Richteru nisu, ali nakon petrinjskih 6,2 hrvatski seizmolozi konačno su dobili uređaje potrebne za praćenje stanja na terenu nakon potresa.

Upravo danas na petrinjskom groblju Sv. Rok dovršeno je postavljanje seizmografa i akcelerografa.

-To su dva tipa instrumenata koje smo hitno dobili od Vlade prošli tjedan. Ukupno ih ima 20 jednih i 20 drugih i namijenjeni su svi za postavljanje na uže i šire epicentralno područje. Trudimo se što prije postaviti sve instrumente kako bismo polovili svu seriju naknadnih potresa koji se svakodnevno događaju, rekao je seizmolog Krešimir Kuk.

Seizmograf u crkvi na petrinjskom groblju Sv. Rok

Do sada su postavili četiri seizmografa – vrlo osjetljive uređaje koji se moraju postavljati na mirna mjesta, udaljena od prometnica ili nekih drugih izvora vibracija.

Ovaj danas postavljen je na groblju Sv. Rok, u crkvi.

-Ovaj objekt je reprezentativan po pitanju gradnje. Vidi se da su korišteni armirano – betonski elementi, serklaže, da je zgrada čvrsta i da je jako dobro odoljela i ovom najjačem potresu, bez ikakvih oštećenja. Potvrđuje u praksi ono što se često priča da je gradnja najsigurnija stvar koju možemo i trebamo činiti da se zaštitimo od potresa.

Akcelerografi, s druge strane, su lakši za postavljanje pa ih je na terenu još više.

-Njih smo postavili 12 do sada na cijelom području od Kostajnice, Gline, Čuntića, Hrastovice i mnogih drugih mjesta. U principu smo pokrili veći dio užeg epicentralnog područja s njima, dodaje Kuk.

Već se vidi veliki broj potresa koje do sad nisu mogli registrirati

Iako na ovoj mjernoj postaji u Petrinji tek trebaju početi s mjerenjem, ostali, ranije postavljeni uređaji već daju rezultate.

-Ono što smo i očekivali, vidi se veliki broj potresa koje nismo bili sposobni registrirati sa dosadašnjom mrežom seizmoloških uređaja koje imamo i za koje smo dugo govorili da su nedostatni. Postavljanjem ovih instrumenata uspijevamo registrirati puno veći broj potresa od onih koje smo do sada prijavljivali.

Svi jači potresi mogu se registrirati i u npr. u Zagrebu, ali da bi se registrirali oni manji, koji se uglavnom osjete u epicentru, potrebna je gusta mreža uređaja koje ovih dana seizmolozi postavljaju na području Banije.

-Nikad ih nije dovoljno odnosno u nekim standardima ovi će pokriti uže epicentralno područje. Nas je i ljudstva i tehnike malo, a to još nije gotov posao. Tu sad slijedi i cijela telekomunikacijska infrastruktura, dakle mi moramo postići da signal zapisa potresa s ovog područja dolazi u Zagreb na brzu obradu. Ali, kada se postavi svih 20 seizmografa na ovo šire područje moći ćemo reći da imamo osnovu za registriranje svih potresa koji će se ovdje u ovoj seriji događati.

Manjih potresa bit će još dugo, za neki veći je mala vjerojatnost

Tlo će se na petrinjskom, glinskom i sisačkom području još neko vrijeme gibati. Već sad su potresi rjeđi i slabiji, ali Kuk dodaje da to ne znači da ne treba očekivati niti jedan jači potres.

– Ali, definitivno možemo reći da se ne očekuju jači potresi, barem nije velika vjerojatnost njihovog događanja, kaže Kuk i dodaje kako će onih manjih biti još dugo.

Pročitajte i ovo

SAD JE I SLUŽBENO

Hrvatska, zemlja slobodna od bjesnoće