Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac pozvala osmaše i pokazali im zašto baš odabrati njih: Potražnja za našim poslovima je velika
Kuhari, slastičari i konobari svoje stečeno znanje i vještine pokazali su budućim kolegama
Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac danas je svoja vrata otvorila osmašima.
Konobari, kuhari i slastičari prezentirali su svoje radove u dvorištu škole. Događaj su osmislili kako bi privukli sadašnje osmaše da upišu baš njihovu školu u nadi da će jednoga dana postati vrsni ugostitelji.
Dobar ugostitelj je ključ svega
Za našu zemlju turizam je od velike važnosti. Toga je dobro svjesna i profesorica ugositetljskog posluživanja, Zdenka Tomljanović:
– U ugostiteljstvo, čovjek je ključ. Dobar ugostitelj, točnoje budući turistički ugostiteljski djelatnik puno znači za našu državu. Ovaj posao postao je sve bolje plaćen, nude se brojne prilike, a upravo naša škola dobra je u tim područjima, ističe profesorica.
Upravo su brojne prilike već bile pružene i maturantici Lani Stepinac u području ugostiteljstva:
– Velika je potražnja za našim poslom. Nakon srednje škole, posao je sigurno zagarantiran. Zanimljiva je činjenica kako škola surađuje s Jadranka Grupa hotelima, te sam i sama odrađivala prošlog ljeta praksu u njihovom hotelu s pet zvjezdica. Tamo su bili jako zadovoljni samnom i način na koji me ova škola pripremila.
Ljubav prema kuhanju
– Svi oni koji vole i žele raditi svojim rukama, sigurno će uspjeti u kuharstvu, proučio je to profesor Zlatko Šušlje.
Zanimanje je vrlo deficitarno, a ponude stižu sa svih strana.
Iz škole ističu kako u zadnje 2 godine neprestano dobivaju upite o učenicima, posebice s obale.
A posao kuhara sigurno čeka i Željku, koja je trenutno učenica 2. razreda i ovo je upisala sa velikom željom:
– Ovaj smjer sam upisala jer mi se jako sviđa i htjela bih raditi kao kuharica. Jako volim kuhati, a u ovoj školi naučim puno i jako me dobro pripremaju.
Najslađe zanimanje
– Možemo reći kako smo ipak mi najslađe zanimanje na svijetu, našalila se profesorica slastičarstva Irena Žgela.
Ovaj smjer krasi kreativnost, velika potražnja i dobro plaćen posao. Do izražaja dolazi rad koji učenik ostvari vlastitim rukama, vrlo je zanimljiv posao i učenici trebaju biti spremni uložiti sebe u ovaj posao.
Iz perspektive osmašice
Hladna zakuska, voćni kokteli, palačinke, zdravi smoothie i ugostiteljsko posluživanje bili su dio prezentacije čiji su proces pripreme osmaši promatrali sa zanimanjem.
Kako je to sve izgledao kroz oči osmaša, ispričala nam je Lana iz OŠ Švarča:
– Danas sam ovdje došla vidjeti što mi ova škola može ponuditi. Bilo jako zanimljivo i jako kul. Svidjelo mi se što su nam ovdje pripremili.
Na pitanje vidi li se u ovom poslu, ipak odgovara da još nije sigurna te kako također razmišlja i o poslu frizerke.
L. Grčić