Radio Mrežnica
KAMO DALJE? Podijeli

Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac pozvala osmaše i pokazali im zašto baš odabrati njih: Potražnja za našim poslovima je velika

Kuhari, slastičari i konobari svoje stečeno znanje i vještine pokazali su budućim kolegama

Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac danas je svoja vrata otvorila osmašima.

Konobari, kuhari i slastičari prezentirali su svoje radove u dvorištu škole. Događaj su osmislili kako bi privukli sadašnje osmaše da upišu baš njihovu školu u nadi da će jednoga dana postati vrsni ugostitelji.

Dobar ugostitelj je ključ svega

Za našu zemlju turizam je od velike važnosti. Toga je dobro svjesna i profesorica ugositetljskog posluživanja, Zdenka Tomljanović:

– U ugostiteljstvo, čovjek je ključ. Dobar ugostitelj, točnoje budući turistički ugostiteljski djelatnik puno znači za našu državu. Ovaj posao postao je sve bolje plaćen, nude se brojne prilike, a upravo naša škola dobra je u tim područjima, ističe profesorica.

Upravo su brojne prilike već bile pružene i maturantici Lani Stepinac u području ugostiteljstva:

– Velika je potražnja za našim poslom. Nakon srednje škole, posao je sigurno zagarantiran. Zanimljiva je činjenica kako škola surađuje s Jadranka Grupa hotelima, te sam i sama odrađivala prošlog ljeta praksu u njihovom hotelu s pet zvjezdica. Tamo su bili jako zadovoljni samnom i način na koji me ova škola pripremila.

Ljubav prema kuhanju

– Svi oni koji vole i žele raditi svojim rukama, sigurno će uspjeti u kuharstvu, proučio je to profesor Zlatko Šušlje.

Zanimanje je vrlo deficitarno, a ponude stižu sa svih strana.

Iz škole ističu kako u zadnje 2 godine neprestano dobivaju upite o učenicima, posebice s obale.

A posao kuhara sigurno čeka i Željku, koja je trenutno učenica 2. razreda i ovo je upisala sa velikom željom:

– Ovaj smjer sam upisala jer mi se jako sviđa i htjela bih raditi kao kuharica. Jako volim kuhati, a u ovoj školi naučim puno i jako me dobro pripremaju.

Najslađe zanimanje

– Možemo reći kako smo ipak mi najslađe zanimanje na svijetu, našalila se profesorica slastičarstva Irena Žgela.

Ovaj smjer krasi  kreativnost, velika potražnja i dobro plaćen posao. Do izražaja dolazi rad koji učenik ostvari vlastitim rukama, vrlo je zanimljiv posao i učenici trebaju biti spremni uložiti sebe u ovaj posao.

Iz perspektive  osmašice

Hladna zakuska, voćni kokteli, palačinke, zdravi smoothie i ugostiteljsko posluživanje bili su dio prezentacije čiji su proces pripreme osmaši promatrali sa zanimanjem.

Kako je to sve izgledao kroz oči osmaša, ispričala nam je Lana iz OŠ Švarča:

– Danas sam ovdje došla vidjeti što mi ova škola može ponuditi. Bilo jako zanimljivo i jako kul. Svidjelo mi se što su nam ovdje pripremili.

Na pitanje vidi li se u ovom poslu, ipak odgovara da još nije sigurna te kako također razmišlja i o poslu frizerke.

 

L. Grčić

 

 

Portal Radio-Mrežnica unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više na Prihvati Čitaj više