Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija PREDSTAVLJENO U KARLOVCU Podijeli

Trgovinski sporazum između EU i Mercosura prilika i za poduzetnike u Karlovačkoj županiji – počele pripreme za južnoameričko tržište

Mercosur je peti najveći trgovinski blok na svijetu, obuhvaća 780 milijuna stanovnika iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja

Ukidanje carina, sprečavanje imitiranja i lažiranja najboljih prehrambenih proizvoda i pića iz EU-a te brža i jednostavnija izvozna procedura samo su neke od prednosti trgovinskog sporazuma EU-a i Mercosura – zajedničkog južnoameričkog tržišta.

Iako je o sporazumu tek postignut politički dogovor, a do njegovog stupanja na snagu tj. ratifikacije treba proći bar dvije godine, u Hrvatskoj su već počele pripreme za otvaranje tog velikog tržišta. Danas je sporazum predstavljen u Karlovcu na Korzu.

-Oni su veći od EU koja ima pola milijarde. Nikad u povijesti Europske unije potpisan takav trgovinski ugovor gdje bi robe putovale nesmetano i to je velika stvar za EU, a ako je velika stvar za EU to može biti baš ništa za Hrvatsku ili može biti ogromna prilika, rekao je župan Damir Jelić.

Južnoameričko tržište je veliko, ali i vrlo zatvoreno, kaže Judita Cuculić Župa iz predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

– To je peti najveći trgovinski blok u svijetu i ovaj povijesni iskorak koji smo napravili s tim sporazumom treba proći ratifikaciju, ali naši privrednici će imati ogromne prilike – imat će pristup tržištu, javnim nabavama, moći će lakše osnivati društva i pružati usluge tako da ukoliko žele, mogu jer imaju stvarno veliku priliku.

Prilika je to i za poduzetnike i poljoprivrednike u Karlovačkoj županija. Vremena za pripremu za tržište MERCOSUR-a imaju dovoljno.

– U Karlovačkoj županiji imamo preko 5.000 Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, imamo preko 1.800 obrta, preko 2.000 drugih gospodarskih subjekata. To je jedan značajan i snažan potencijal. Svi oni u ovom trenutku možda nisu kapaciteta za ovakvo tržište odnosno izvoz, ali zato je važno u ovoj fazi prenijeti im informaciju kako bi se pripremili. Govorimo o tržištu od 260 milijuna novih kupaca koje onda zajedno s tržištem Europske unije čini skoro 780 milijuna kupaca. Zbilja veliki potencijal, naglasio je zamjenik ravnatelja Razvojne agencije Krunoslav Kralj.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

OK

I danas svi negativni na koronu u Karlovačkoj županiji