Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Hrvatska HE LEŠĆE Podijeli

Troskot Ćorića na aktualnom satu pitao o HE Lešće: Što mislite napraviti s elektranom? Samo budala gradi elektranu na takvoj rijeci

Ministar je rekao da je izrađeno rješenje čije su naznake poznate HEP-u, Hrvatskim vodama i Karlovačkoj županiji

Na aktualnom satu današnjeg saborskog zasjedanja MOST-ov zastupnik Zvonimir Troskot ministru Ćoriću postavio je pitanje o HE Lešće i vodnom valu koji se pušta iz hidroelektrane te na nemili događaj otprije mjesec dana u kojem je život Mirele Jakuš Froebe bio u opasnosti nakon kupanja na Stativama i dolaska vodnog vala. 

Troskot je istaknuo da je ovaj pogon na 9 posto učinkovitosti za što je utrošeno 100 milijuna eura, a osvrnuo se i na gubitke električne energije. – Svrsishodnost ulazi u vaš resor, govorimo i o velikim gubicima električne energije. Moje pitanje je što mislite napraviti po pitanju hidrocentrale koja našu mladost šalje u sanduke, koja je financijski, energetski i ekološki neučinkovita i proizvodi 1 posto struje koja se izgubi po dalekovodima Karlovačke županije.

Ministar Tomislav Ćorić mu je odgovorio: -HE Lešće je u pogonu od 2010. godine i da obavlja svoju funkciju vršne elektrane. Povezivati njezin rad s gubicima u elektroenergetskom sustavu je besmisleno jer je mreža napravljena prije više desetljeća i mi inzistirano na rekonstrukciji mreže i za to će biti izdvojene milijarde kuna. Nakon nemilog događaja dane su jasne upute da u koordinaciji s Karlovačkom županijom razrade sustav informiranja svih stanovnika nizvodno od HE Lešće kad dolazi do ispuštanja vode. Ćorić je objasnio i da je izrađeno idejno rješenje koje bi trebalo dati optimalno rješenje ovog problema, a naznake su poznate Hrvatskim vodama, HEP-u i Karlovačkoj županiji. Dodao je da za sve treba strpljenje.

Troskot je odgovorio da samo budala može napraviti vršnu hidroelektranu na ovakvoj rijeci, te Ćorića podsjetio na riječi otprije 3 godine kada je obećao pomoć narodu Karlovačke županije. Jedan posto struje ne vrijedi jednog života naših ljudi, svaka normalna država zaustavila bi takvu hidrocentralu. Spomenuli ste i studije koje su obećavala poboljšanje života ljudima, o turističkom potencijalu. – Činjenice su gubitak električne energije, ljudi iseljavaju, svaki vodni val odnosi zemlju, pomnožite to s 11 godina pa ćete vidjeti eroziju tla i koliko uništene prirode, rekao je Troskot.

Pročitajte i ovo

FESTIVAL FOLKLORA

Folkloraši iz SAD-a, Brazila, Kolumbije i Mađarske dolaze u Karlovac od 3. do 9. srpnja