Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Hrvatska RIJEČ SABORSKOG ZASTUPNIKA Podijeli

Troskot o poplavama u Karlovcu: Tko tu zarađuje na zidovima? Ne radi se na korist građana, suradnje nema, a rješenje “leži” u kanalu Kupa-Kupa

Inženjersko rješenje za poplave u Karlovcu postoji već 40 godina

Nelogično je novce trošiti na zidove i nasipe, neshvatljivo je da se projekt kanala Kupa-Kupa stavlja na zadnje mjesto prioriteta, a upravo bi to riješilo problem poplava u Karlovcu. Suradnja, kako lokalna tako i državna, ne postoji, a tko na svemu tome “masno” zarađuje?

Glavna je to poruka koju je danas iznio saborski zastupnik, Zvonimir Troskot.

Još jučer je u Hrvatskom Saboru pokrenuo pitanje poplava u Karlovcu, kao uvertiru u današnju konferenciju za karlovačke medije, gdje je predložio konkretna rješenja.

– Neshvatljivo je da se toliki novci “lupaju” u izgradnju zidova. Ok, jesu oni pomogli da se zaštiti nekoliko kućanstava, ali to nije trajno rješenje. Neshvatljivo je također da se kanal Kupa-Kupa stavlja na zadnje mjesto liste prioriteta. Upravo tu se danas nalazimo i to bi riješilo problem karlovačkih poplava.

Kako sam kaže, još prije 40 godina rješenje je bilo pred nosom.

– Treba ovdje napraviti branu, koja bi onda preusmjerila Kupu u navedeni kanala koji je dug 20-ak kilometara. Nakon toga bi negdje na 7. kilometru napravili umjetnu retenciju, gdje bi voda zapravo zaobišla Karlovac, ne bi niti došla do njega. Tim zaobilaženjem rijeka bi izašla na drugo mjesto van, prema Sisku.

Navodi Troskot da je veliki problem i neupravljanje vodama u Karlovcu, točnije nesurradnja Hrvatskih voda i HEP-a, jer je jedno od rješenja i korištenje hidroelektrane Lešće kao sustav obrane od poplava.

Tko na tome svemu zarađuje?

Prvo hidroelekrana Lešće, sada ovi projekti, nabraja Troskot, pa se pita, tko tu zapravo zarađuje?

– Suradnja ne postoji, to je vidljivo u obra primjera, projekti su neracionalni, tko zarađuje na svim ovim zidovima koji su napravljeni? Tu nema nikakvog rezona. Ovaj kanala je napravljen prije 40-ak, godina, inženjersko rješenje je tu, nema razloga da se ono ne koristi uz minimalno sredstava.

Dodaje i kako zidovi uistinu nisu ništa donijeli, da voda već kroz njih probija, pa su tako sva ta silna sredstva, doslovno, bačena u vodu.

Pretpostavlja Troskot, netko u Vodama ovdje ima svoj interes

Zaključno, ovdje se ne radi u korist Karlovca, u korist ljudi, jer umjesto da to bude rivijera na rijekama, gdje će se ljudi dolaziti šetati i koje će privlačiti turiste, to je postala zabarikadirana utvrda i vaterpolo igralište koje ne bi trebalo biti takvo, završio je zastupnik.

Sve je podržala i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Brodarci, na čelu s nezavisnim Tomislavom Novakom, koji je podržao ovu inicijativu Mosta i saborskog zastupnika, dodavši da se oni za to sve zalažu unatrag 3 mjeseca.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

USKORO

Za otvorenje Nikola Tesla Experience Centra snimat će promo-spot, sudjeluje i Ana Rucner