Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija ŽUPANIJA DAROVALA Podijeli

TUŠ postao vlasnik zgrade u kojoj se već 20 godina održava nastava

Županija darovnim ugovorom prepustila školi sve zgrade u Radićevoj 8-10

Trgovačko – ugostiteljska škola (TUŠ) Karlovac danas je službeno postala vlasnik školske zgrade u kojoj djeluje već 20 godina.

– Ovim škola dobiva jednu podlogu gdje možemo kvalitetno nastaviti obrazovati učenike, ali ovime smo u prilici samostalno se javljati na europske fondove za povlačenje sredstava, rekao je ravnatelj Damir Pleša nakon što su on i župan Damir Jelić potpisali ugovor o darivanju nekretnine.

Prvi projekt na koji će se sada moći prijaviti jest energetska obnova škole.

Karlovačka županija od TUŠ-a očekuje još dodatnih projekata te da će svoju nastavu čak proširiti izvan danas dobivene zgrade.

– Nadam se da ćemo uskoro u ovim prostorima razgovarati o još nekim darovanjima koje bi ovoga puta Republika Hrvatska odaslala prema školi. U ovom trenutku nije tajna  da želimo kabinetsku nastavu širiti i van ovih prostora. Ovo smatrajte temelje, a nadogradnja kreće ubrzo, rekao je župan Jelić.

Zgrade u Radićevoj ulici 8-10, ukupno 2.562 četvornih metara, davno prije bile su vojarna. Država ih je prije 20 godina dala Županiji, a Županija tada u najam školi. Današnjim darovnim ugovorom škola je konačno i vlasnik objekata vrijednih osam milijuna kuna, u kojima se za zanimanja poput kuhara, konobara, ugostitelja, komercijalista i djelatnika u turizmu obrazuje 350 učenika.

TUŠ jedina srednja škola u županiji koja nije imala vlastitu zgradu

To je, pored tzv. učione u Plaškom, jedina škola kojoj je osnivač Karlovačka županija koja nije imala vlastitu zgradu. Uskoro će i učiona biti predana Općini Plaški u vlasništvo, najavio je Jelić pa takvih problema više neće biti. Ostaju im samo zgrade područnih škola koje idu uprodaju.

– Županija je donijela odluku da Područne škole ne mogu prodavati škole i zadržati taj novac nego sve mora ići u županiju. Međutim, mi smo se obvezali da ćemo im sve vratiti natrag i još nadometnuti novca za dobar program. Dobar primjer je u Slunju, područna škola u Nikšiću koja je prodana domaćem čovjeku koji se bavi turizmom, u Plaškom ide proizvodnja vode, u Ogulinu hostel za lovce… dolazi optimistično vrijeme, naglašava Jelić.

Pročitajte i ovo

BRIGA O STARIJIMA

Projekt “Zaželi – Spas u zadnji čas” omogućio je zapošljavanje 15 žena: Brinu o 97 starijih i nemoćnih osoba