Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Bahata i prepotentna Engleska, koja se uoči polufinala ismijavala s Hrvatskom, danas je u drugom razredu Lige nacija. Gdje je Hrvatska? Gospodo Englezi, na Final Fouru, među četiri najbolje europske momčadi Gospodo, ima li tko jači? Lekcija kakvu su Austrijanci dobili još jedino od Janice i Ivice Kostelić Manekenka smatra da mladoliki izgled duguje vegetarijanstvu koje prakticira od 13. godine. Dugi niz godina se pridržava 'dugine dijete' koja sadrži hranu u spektru duginih boja, od plave, do narančaste Američka manekenka (68) je otkrila tajnu dobrog izgleda: 'Budite zdravi, ali i živahni!' Vukovar je ovog vikenda bio domaćin devetom Memorijalnom nogometnom turniru Blago Zadro, a pobjednici su postali nogometaši Širokog Brijega. U finalnoj utakmici nije bilo golova, hrvatski prvoligaš Slaven Belupo i Široki Brijeg su odigrali 0-0, a nakon udaraca s bijele točke slavio je Široki Brijeg 6-5. U polufinalu je Široki Brijeg, pak, s 3-2 bio bolji od Osijeka. Osječki nogometaši su osvojili treće mjesto nakon što su slavili protiv hrvatskog drugoligaša Vukovara 1991 s minimalnih 1-0 uz pogodak Petra Brleka. Inače, Vukovar 1991 je u polufinalu ranije poražen od Slaven Belupa s 2-3. Nogometaši Širokog osvojili su Memorijalni turnir Blago Zadro Marcelo je prisilno izašao već u 18. minuti protiv Austrije, a ozlijedio je lijevi bedreni mišić. Udarac je doživjela Hrvatska, ali i Inter, koji će znatno oslabljeniji u utakmicu protiv španjolskog velikana Talijani: Brozovića neće biti 2 do 3 tjedna, propušta Barcu u LP-u

Život ZA ČISTE RIJEKE Podijeli

U 10 godina pročišćeno 61 milijun kubika otpadnih voda i izvučeno 556 tona otpada

S aglomercijom rijeke će biti još čišće

Ovogodišnji Svjetski dan voda u Karlovcu je u znaku desete godišnjice uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ili, kako kažu u ViK-u, 10 godina čistih rijeka.

Identitet grada Karlovca usko je povezan upravo s vodom, njegove četiri rijeke. Prije izgradnje pročistača, kanalizacija i sav otpad završavali su u rijekama.

Do pročistača sve je završavalo u rijekama

-Ispuštala se bez ikakvog tretmana u naše rijeke. Danas je Karlovac, ali i dobar dio naše županije, u nacionalnom vrhu po obuhvatu, stupnju i uspješnosti pročišćavanja otpadnih voda, pojašnjavaju u Vodovodu i kanalizaciji.

U 10 godina rada pročistača pročišćeno je 60.914.755 m3 otpadnih voda, a na mehaničkom predtretmanu uređaja izvučeno 556,5 t otpada i 635,8 t pijeska. Kao nusprodukt procesa pročišćavanja otpadnih voda nastaje mulj. Njega je do danas proizvedeno i dehidrirano 18.775,5 tona.

Aglomeracija donosi novu zaštitu voda

Korak dalje u zašititi voda otići će se s projektom aglomeracije. Do kraja 2023. bit će izgrađeno više od 56 kilometara kanalizacijske mreže na područjima koja sada imaju septičke jame.

-Svako kućanstvo koje će se priključiti na novoizgrađeni sustav odvodnje tako će postati dijelom zajedničke brige o okolišu i rijekama, zdravom gradu i zelenoj, održivoj budućnosti.

Tri puta manji trošak odvoza mulja

U sklopu aglomeracije planirano je i smanjivanje trenutno značajanih  troškova zbrinjavanja mulja. Bit će izgrađena solarna sušionica čime će se dobiti mulj sa 90 % suhe tvari umjesto dosadašnjih tek 25 %.

-Troškovi njegova odvoza i zbrinjavanja bit će tri puta manji nego sada. Prošle godine, kao preduvjet izgradnje sušionice, izgrađen je priključak plina. Također, kroz projekt Aglomeracije dobit ćemo i moderniju opremu koja će nam pomoći u još boljem radu i praćenju procesa koji se odvijaju na pročistaču otpadnih voda.

Pročitajte i ovo

DIVLJANJE NA NAJ

Pogledajte današnju snimku divljanja u Grabriku: Branimirova vapi za ležećim policajcem