Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija STOP PROMETNIM NESREĆAMA Podijeli

U 5 godina u prometu poginulo 80 ljudi, vozimo se prebrzo u automobilima prosječno starim 13 godina

Svako četvrto vozilo starije od 10 godina ima neki tehnički nedostatak

U proteklih pet godina na području Karlovačke županije u prometu je poginulo 80 osoba. Ta brojka je razlog zbog kojeg je danas u PU karlovačkoj organiziran okrugli stol “Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice”.

No, odazivom zajednice, posebno na okrugli stol nezadovoljan je načelnik Darko Bratić jer misli kako bi ovakvom stručnom raspravom “svi nešto mogli naučiti o tome što bi mogli u svojim sredinama napraviti da se stanje sigurnosti popravi“.

Brojka od 80 poginulih u pet godina je izrazito velika, naglasio je.

– Mislim da svi možemo napraviti nešto da se to promijeni. Ideja nam je bila da pokušamo osvijestiti zajednicu, društvo o tome što su probelmi u prometu i da kad mislimo da ne možemo ništa napraviti zapravo možemo učiniti puno samom promjenom neke sitnice da li u svom ponašanju, neke sitnice u infrastrukturi u prometu u svojim sredinama, da se stanje popravi, dodao je Bratić.

A o problemima i kako ih riješiti razgovarat će se danas s Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Županijskom upravom za ceste, Centrom za vozila Hrvatske, prometnim fakultetom, HAK-om, Hitnom…

Hrvatske autoceste pripremaju se za turističku sezonu. Rekao je direktor sektora za održavanje Ivica Križanić. Broj vozila se svake godine povećava, ali bilježi se jedan dobar trend.

– Vozači se raspoređuju kroz tjedan. Znači nemamo toliko udarne samo vikende nego kroz cijeli tjedan bilježimo porast prometa. Možda bi trebalo poraditi na svijesti vozača, na njihovoj kulturi i načina na koji se koriste autoceste. Samim tim svima bi bilo lakše i ugodnije putovati, a smanjio bi se i broj nesreća.

Ima li broj nesreća izravne veze s činjenicom da se u Hrvatskoj voze stari i često tehnički neispravni automobili nije precizirano tek Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske kaže kako je prosječna starost vozila prošle godine u Hrvatskoj  bila 13 godina.

– U 2018. godini je bio blagi, blagi pad bio, ali vidljiva je direktna povezanost starosti vozila s ispravnosti vozila. Može se vidjeti da svako četvrto vozilo starije od 10 godina ima nekakav veći ili manji nedostatak.

Županijska uprava za ceste na sreću ne bilježi velik broj prometnih nesreća ni poginulih na svojim prometnicama. Ono na čemu moraju svakodnevno raditi je postavljanje prometne signalizacije, naglasio je ravnatelj Stjepan Turković. Hitna pomoć pak intenzivno radi na edukaciji laika – od građana, djelatnika cestarske službe policije…. naglasio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica.

Pročitajte i ovo

DAN OPĆINE

Tounj proslavio svoj dan, na svečanoj sjednici i županica