Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

U nekim kulturama crna mačka je znak sreće. U Škotskoj ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće Mnogi vjeruju da crna mačka nosi sreću i blagostanje u dom U najzanimljivijem susretu 6. kola engleskog nogometnog prvenstva Manchester United i Chelsea su na Old Traffordu igrali 0-0. Bio je to poprilično zanimljiv susret u kojem je United ispalio čak 14 udaraca prema golu Chelseaja, a njega je u samoj završnici spasio Mendy. Unatoč dobrom dojmu, katastrofalni rezultati Uniteda u Premier ligi se nastavljaju. Ole Gunnar Solskjaer je pobjedom protiv PSG-a kupio sebi još malo vremena, ali ako nastavi s ovakvim rezultatima... Klupa mu se ionako trese već neko vrijeme, a loši rezultati bi ga mogli skroz baciti na tlo. United je u pet kola skupio tek sedam bodova, a u ništa boljoj situaciji nije ni njegov kolega Frank Lampard na klupi plavaca. On je došao do tek devet bodova u šest kola. Hrvatski reprezentativni veznjak Mateo Kovačić ostao je na klupi Chelseaja koji je sada šesti s devet bodova. United je, pak, 15. sa sedam bodova. Ranije u subotu Manchester City je ponovno kiksao odigravši na gostovanju kod West Ham Uniteda samo 1-1. Domaći su poveli golom Antonija (18), a poravnao je Foden (51). Kome se klupa jače trese? United i Chelsea remizirali... Moderne zaposlene žene su većinom neovisne i uvijek će im biti privlačnije otići u toplice, kozmetički salon, kupovinu ili na neki tečaj, nego se brinuti o djeci ili počistiti za mužem Zašto su danas često zgodne i pametne žene dugo slobodne? Već na početku YouTube videa Sascha je napravio incident. Ulazio je u dvorište sa svojim kombijem i zabio se otvorena vrata Dobrikovog automobila marke Tesla Borat je YouTuberu razbio auto od 960.000 kn, a Trump ga je izvrijeđao: 'Za mene je nakaza'

Život ZA NOVU ŠUMU Podijeli

U Dugačama “očišćena” šuma američkog bora, stiže 6000 mladica hrasta kitnjaka

Borovi su imali 55 godina, a posađeni su kako bi neutralizirali kiselost tla na kojeg će biti posađen hrast kitnjak

Proplanak u Dugačama u općini Bosiljevo “očišćen” je ovih dana do “nule” od šume američkog borovca, a na tom području već bi ove jeseni trebale biti zasađene mladice hrasta kitnjaka.

Potvrdili su to iz Hrvatskih šuma naglašavajući da je riječ o dugoročnom projektu i za buduće šumare. Naime, prije 55 godina na području Dugača u općini Bosiljevo zasađena je šuma američkog borovca. Razlog je bio kiselost tla, a ova vrsta ju uspješno rješava. Zato je borovac zapravo “međušuma” koja vodi do glavnog cilja, a to je šuma hrasta kitnjaka s grabom. Doduše, ova faza trajala je više od 5 desetljeća, no tlo je u međuvremenu “popravljeno”, a dokaz je samostalno nicanje graba koji neće na kiselo tlo.

Bor je tako maknut s površine od 3 hektara, ukupno je posječeno 3152 m3, a prva sječa počela je još prije 6 godina. Ovih je dana i dovršena.

Već ove jeseni na ovoj bi lokaciji trebale biti zasađene sadnice hrasta kitnjaka i tu u tzv. Tulijeve cijevi, odnosno u tubicama koje sadnicu štite od divljači. Riječ je o 6000 sadnica koje bi u godinama i desetljećima koji dolaze trebali izrasti u pravu autohtonu šumu. – Ova sječa je samo prelazak šume iz nižeg u viši razvojni stadij, objašnjavaju u Hrvatskim šumama. Bez ljudske pomoći na ovakvom tlu teško bi se razvile prirodnije vrste za ova područja, dodaju i napominju da bi onda prevladavala breza trepetiljka, a tlo bi zastrla bujad. Slični projekti rade se i na području Korduna odnosno Topuskog.

 

Pročitajte i ovo

MLADI U AKCIJI

Čiste šumu, skupljaju hranu i potrepštine za životinje, realiziraju projekte. Dugorešku Donju školu epidemija ne zaustavlja