Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život ENERGETSKA OBNOVA Podijeli

U Dugoj Resi počela energetska obnova najstarijeg vrtića. Peć na lož ulje iz ’78. odlazi u prošlost

U drugoj fazi vrtić Kasar trebao bi dobiti novu fasadu, vanjsku stolariju i krov, ali na to će se morati pričekati

Najstariji dugoreški vrtić, onaj u Kasaru, do 15. listopada imat će najnovije grijanje – štedljivo i ekološki prihvatljivo.

Počela je prva faza energetske obnove ovog vrtića u sklopu koje će biti zamijenjen kotao te postavljena nova solarna ploča.

-Vrtić ima 93 godine, postoji od 1926. i imali smo peć iz 1978. na lož ulje, rekla je ravnateljica Ana Božić.

Radovi su vrijedni 600 tisuća kuna; 60 % novca osiguralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, a Grad preostalih 40 % iz svog proračuna

Staru i trošnu peć zamijenit će nova na biomasu zato je u tijeku preuređenje kotlovnice. Uz to struju će se proizvoditi novim solarnim panelom.

Zbog toga u vrtiću očekuju uštede. Prema procjenama bit će oko 30 %. Za više ušteda vrtić mora proći drugu fazu energetske obnove. No, na nju će morati pričekati, naglasio je za današnjeg obilaska radova gradonačelnik Tomislav Boljar.

– Faza dva kreće ovisno o natječaju, da li ćemo proći, ali nakon ove prve odmah idemo na prijavu sljedeće faze. No, ona će koštati puno više jer ovo je objekt pod zaštitom. I sada smo već odustali od faze dva zato što ne možemo sufinancirati uz sve druge projekte – aglomeraciju, odvodnju, vodu itd. – i kompletnu fazu energetske obnove cijelog vrtića, naglasio je Boljar.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val