Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Karlovac ŠTEDNJA Podijeli

U još 20 karlovačkih zgrada stiže 1141 interni vodomjer

Kad ih se ugradi tko troši više platit će više, a onaj tko štedi štedjet će za sebe

Tisuću kuna nije za baciti, vjerujemo da je stanare na ugradnju internih vodomjera potaknula subvencija koju daje Grad Karlovac.

Rečeno je na konferenciji za novinare ispred zgrade u Bartola Kašić 6 u Grabriku gdje će u 56, od ukupno 66 stanova biti ugrađeni vodomjeri.

To je samo jedna od ukupno 20 zgrada u kojima će u nastavku prošlogodišnjeg gradskog  programa subvencioniranja biti ugrađeno 1141 vodomjer.

– Prošle godine smo uložili 900 tisuća kuna i riješili smo 56 višestambenih zgrada odnosno u 965 stanova ugrađeno je 1625 vodomjera. Ove godine nastavljamo istu mjeru s tim da će biti ugrađeni vodomjeri u 20 višestambenih zgrada gdje ćemo ugraditi 1141 vodomjer, pojasnila je gradska pročelnica Vesna Ribar.

Zgradom u Kašićevoj 6 upravlja Inkasator, jedan od pet upravitelja na području Karlovca. Interes za ugradnju internih vodomjera krajem 2017. pokazao je njihov 151 ulaz, a 56 ulaza se prijavilo na javni natječaj Grada Karlovca.

– Prošle godine realiziran je 41 projekt, a ove godine sufinancirat će se još preostalih 15. Ukupna vrijednost svih investicija prijavljenih u 2018. godini je iznosila oko 2,7 milijuna kuna, od čega Grad sufinancira oko 1,5 milijuna kuna što je značajan udio i velika pomoć korisnicima. Bitno je da kad ugrade interne vodomjere ljudi pažljivije razmišljaju o potrošnji, racionaliziraju potrošnju, mogu utjecati na svoj račun i potrošnju, rekla je direktorica Inkasatora Ivana Fočić..

Grad subvencionira 56% cijene vodomjera, a ostatak troškova snose sami vlasnici stanova. Ovisno o vrsti i broju vodomjera kreće se i iznos subvencije, ali ona, kaže predstavnik stanar u Bartola Kašića 6 Juraj Vlašić nije zanemariva.

Ugradnja preostalih vodomjera krenut će u lipnju i srpnju, a akon što budu postavljeni konačno će se uvesti reda u to tko koliko troši vode, dodaje Vlašić.

– Problem je kod nas, zbog čega to ugrađujemo, što nikada ne znamo tko ovdje stanuje, tko ne stanuje. Prijavljen je jedan, a kupaju se dva, tri, četiri i troše vodu. Kad se ugrade vodomjeri neka troše koliko troše. Tko troši više platit će više, tko će štedjeti štedjet će za sebe, a ovi neka se kupaju, poručio je Vlašić.

U ovoj zgradi ipak 10 stanova se nije odlučilo ugraditi vodomjere. Na pitanje kako će se njima obračunavati voda, ako ne po potrošnji, Fočić je pojasnila da će se nakon očitavanja stanja brojila na glavnom vodomjeru od njega oduzeti sve količine izmjerene na internim vodomjerima, a ostatak potrošene vode podijelit će se na 10 stanova kojoi vodomjere nisu željeli ugraditi.

Pročitajte i ovo

DOZNAJEMO

U karlovačkoj bolnici 7 oboljelih, dvoje težeg zdravstvenog stanja