Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Život UPISI U SREDNJU Podijeli

U karlovačkim srednjim školama ima još mjesta, popunjene samo Medicinska i Gimnazija

MIOŠ za jesenski rok ostao bez zidara

Nakon ljetnog upisnog roka u većini karlovačkih srednjih škola ostalo je mjesta i za jesenski. Popunjene su jedino Gimnazija i Medicinska škola pa ovdje jesenskog upisa neće biti.

U Tehničkoj školi ŠMRC-u ostalo je 28 slobodnih mjesta u trogodišnjim zanimanjima, a slično je i u MIOŠ-u gdje je 38 slobodnih mjesta. Među njima nema zidara jer za to se zanimnje u ljetnom roku nitko nije prijavio, već drugu godinu za redom pa ga ministarstvo nije dozvolilo za jesenski rok.

– Nije nam se javio ni jedan zidar. Nemamo ni jedan novi smjer i nismo smatrali da bi trebali ići s njima jer imamo problema s upisima deficitarnih zanimanja koja su izrazito tražena na tržištu. Mjesta još ima u građevinskim zanimanjima, pet montera bi nam trebalo, dva keramičara, rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima i slab nam je upis u prehrani, kaže ravnateljica MIOŠ-a Snježana Erdeljac.

Slobodnih mjesta ima i u ostalim školama: Srednja škola Slunj 48, ogulinska Gimnazija i Tehnička škola po 43 mjesta, Srednja škola Duga Resa 11, Šumarsko – drvodjeljska 15, Prirodoslovna 18, Glazbena škola 22. U prvom upisnom roku popunjen je Učenički dom Karlovac

Mjesečna potpora obrtničkim zanimanjima i preko 1.000 kuna

Poziva učenike da se prijave za zanimanje pekara i mesara jer za ta kao i sva ostala obrtnička zanimanja mjesečne stipendije iznose 750 kuna. Uz to, može se dobiti gradska ili županijska stipendija za deficitarna zanimanja pa se mjesečni iznos potpore tijekom školovanja penje i preko tisuću kuna. Osim toga učenici već tijekom obrazovanja počinju raditi kod poslodavaca za što su također plaćeni.

– Razmislite, ako ništa imat će gotov kruh u rukama nakon tri godine školovanja, naglasila je.

Slobodnih mjesta za upis ima i u Ekonomsko – turističkoj školi, ukupno 13 za dva četverogodišnja zanimanja – 10 ekonomista i tri hotelijersko-turistička tehničara. Trinaest mjesta je i u Trgovačko ugostiteljskoj školi. Sedam za prodavače, tri za konobare, dva za kuhare i jedno za slastičara.

Jesenski upisni rok započinje 21. kolovoza prijavom obrazovnih programa i završava 27. kolovoza zaključavanjem odabira. Konačne ljestvice bit će objavljene 30. kolovoza.

Pročitajte i ovo

TKO ŽELI, DOBRODOŠAO JE

U Karlovcu nedostaje svih krvnih grupa, osobito 0 pozitivne