Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac POTRAGA ZA 11. RUKOM Podijeli

U karlovačkom vijeću još bez većine. Mandić kaže da ni sa kim nisu počeli razgovore, u DP tvrde: Nije bilo razgovora, pa nema ni zahtjeva

“Nismo mi ti koji trebaju pozivati na razgovor”, kažu u DP-u

Sljedećih tjedan dana u Karlovcu će najveća potražnja biti za “jedanaestom rukom”. Upravo toliko ih je potrebno za većinu u Gradskom vijeću koju ovoga trenutka nitko nije osigurao, niti HDZ koji ima gradonačelnika, a niti oporba.

Podsjetimo, HDZ ima 9 svojih vijećnika i  može računati na jednog HSU-ovog, ali  za većinu u vijeću koje ima 21 vijećnika, treba im 11.

S druge strane, SDP zajedno s HSS-om te koalicija Možemo, Nove ljevice i Oraha imaju zajedno 9 mandata. Domovinski pokret ima dva mandata i od završetka izbora jasno je da će oni biti ti koji će donijeti prevagu. Kome će se DP-ovci prikloniti pitanje je čiji odgovor s nestrpljenjem svi čekaju, osobito kad se zna da DP zajedno sa SDP-om i Možemo ima bezbrižnih 11 glasova i osvaja vijeće čime Mandića i HDZ stavljaju u “škrip”.  Ma koliko se bježalo od pregovora, morat će početi, ali kako stvari stoje “snubljivanje” nije ni na početku.

HDZ, potvrđuju nam, većinu nije osigurao jer službeni razgovori nisu ni počeli. Sve ostalo su kuloarske priče, kaže Damir Mandić, šef karlovačkog HDZ-a  i gradonačelnik.

Naime, gradski HDZ je nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika predsjedništvu stranke dao zeleno svjetlo da krene s procedurama. Predsjedništvo je tako odlučilo pričekati konačne rezultate drugog kruga iako oni nemaju nikakvog utjecaja na konstituiranje Vijeća.

-Mi smo se na razini stranke dogovorili da ćemo se i mi držati procedure kao što očekujemo i od svih ostalih da se toga drže, kaže Mandić.

To je razlog da nije bilo nikakvih službenih razgovora i dogovora, a niti ičijih zahtjeva, pojašnjava dalje.

-Mogu samo reći da nikakvih zahtjeva, bilo kakvih i s bilo čije strane, ne samo od Domovinskog pokreta-a, prema HDZ-u nije bilo kao što nije bilo ni od HDZ-a prema bilo kome, dodaje Mandić.

DP nije tražio ništa jer nije bilo ni razgovora

To isto potvrđuju i iz karlovačkog Domovinskog pokreta. Budući vijećnik Alenko Ribić i  županijski predsjednik DP-a Vlatko Ivka kažu kako službenih razgovora nije bilo.

-Nikakvih razgovora nije bilo sa HDZ-om tako da, ako nije bilo razgovora, nije bilo ni zahtjeva, kaže Ribić.

-Tražili nismo ništa kad službeni razgovor nismo imali, dodaje Ivka.

I dalje smatraju da nisu oni ti koji bi trebali pozivati na razgovore pa i dalje čekaju da ih netko pozove.

-Otvoreni smo za razgovor, a vjerujem da su i druge stranke otvorene za razgovor. Po mom mišljenju čeka se određeni trenutak, kaže Ivka.

HDZ bi s pregovorima mogao početi vrlo brzo

Trenutak bi mogao biti već sutra jer upravo su danas objavljeni konačni rezultati drugog kruga izbora za gradonačelnika. Mandić kaže da će sve biti javno, da je startna pozicija za pregovore činjenica da je HDZ osvojio najviše vijećnićkih mandata i dao gradonačelnika, a suradnju će ponuditi svima na temelju projekata i programa.

-Vidjet ćemo tko je spreman podržati naše prijedloge, ono o čemu smo u kampanji govorili, ali svjesni smo da je ovo situacija u kojoj treba doći do dodatnog usuglašavanja, projektno – programskog prije svega. Što se nas tiče svi će imati priliku iznijeti svoje mišljenje i prijedloge, kaže Mandić.

Vjeruje da se Gradsko vijeće može konstituirati iz prve, već 17. lipnja. – S tim da sva otvorena pitanja koja se mogu pojaviti, a govorim o projektno – programskim, ćemo onda rješavati kao ozbiljno Gradsko vijeće, zaključio je Mandić.

Iako je sada jasno zašto HDZ nije počeo s pregovorima za Vijeće, i dalje je nejasno zašto pregovore nije započeo SDP. Kada planiraju “sjesti za stol” s potencijalnim partnerima nije poznato tek je jedno sigurno – za njim neće biti HDZ-a.

Ni SDP još nije sjeo za stol s potencijalnim partnerima

Dragica Malović nam kaže kako u političkoj trgovini neće sudjelovati.

-Naš je interes ograničiti samovolju HDZ-a i njegova gradonačelnika u donošenju odluka koje su suprotne interesima svih građanki i građana našeg grada. U tom smislu, SDP je spreman na razgovore sa svima osim sa HDZ-o. Sve sa ciljem da Gradsko vijeće postane istinski poligon demokracije u kojem će se uvijek donositi odluke u korist, dobrobiti i boljitka grada Karlovca, bez fige u džepu i bez ostalih, manje ili više prikrivenih, pobuda, osobnih, stranačkih i inih, klijentelističkih interesa. Konačno, riječ je o komunalnim, a ne ideološkim problemima čije rješavanje ne ovisi o boji ili bilo kojem drugom stranačkom predznaku, rekla je Malović.

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo