Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  30C° Duga Resa

 • weather-image

  29C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Život NOVO U KARLOVCU Podijeli

U Karlovcu otvoren prvi dućan braniteljske zadruge: Domaći proizvodi “Sa grunta do stola” stižu iz cijele Hrvatske

Trgovina se nalazi u Hebrangovoj 9 u Luščiću, a puštanjem balona s poklon bonom, otvorio ga je gradonačelnik Mandić

Domaće šljive s područja Darde, bučina ulja s područja Slavonije, domaće svijeće iz Imotskog, čajevi i začini s područja Splitsko – dalmatinske županije i kontinentalne Hrvatske samo je dio asortimana koji se od danas može kupiti u prvoj braniteljskoj – OPG prodavaonici “Sa grunta do stola”.

U karlovačkom Luščiću, u Hebrangovoj 9, trgovinu je otvorila karlovačka Braniteljska socijalno – radna zadruga SFERA koja je s radom započela prije dvije godine.

Počeli s poljoprivredom

Do sada su se bavili samo poljoprivredom, proizvodnjom povrća.

-Nas je sedam suosnivača i djeca hrvatskih branitelja. Dvojica, trojica se bave poljoprivredom, a ostali stolarijom i slično. Obrađujemo 6,5 hektara zemlje, a zahvaljujući Ministarstvu branitelja uspjeli smo osigurati strojeve i sada proširenje na trgovinu, kaže jedan od osnivača SFERE Ratko Žarković.

Ako ste kojim slučajem pronašli balon s poklon bonom onda dođite u novootvoreni dućan. Balon je za otvorenje pustio gradonačelnik, a ako će netko biti sretne ruke dobit će mogućnost kupovine za 350 kuna.

“Sa grunta do stola” prvi takav dućan u ovom dijelu Hrvatske

Premalo proizvoda, posebno onih prerađenih koje bi ponudili tržištu nagnala ih je na suradnju s OPG-ovima i braniteljskim zadrugama iz cijele Hrvatske, pojašnjava mlada upraviteljica zadruge,  23-godišnja Lucija Žarković.

-Naš dućan “Od grunta do stola” prvi je takav tip dućana na ovom području kontinentalne Hrvatske. Nadamo se da će ovo biti jedna prilika za nas da se proširimo kao zadruga, ali i kao ovakav tip dućana jer bi se naravno voljeli proširiti i na ostale dijelove Hrvatske, kaže.

Njen otac Ratko pak Zadrugu SFERA za dvije godine vidi s 10 hektara zemljišta koje će obrađivati i još pokojim dućanom.

Radno vrijeme od 9 do 17 sati

-Veselim se što će kvadrat po kvadrat više zemljišta biti obrađen i biti u ovoj trgovini, a građane grada Karlovca i Karlovačke županije pozivam da kupuju ovdje domaće, zdrave, ekološke proizvode i potiču druge branitelje na proizvodnju, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Grad Karlovac ovaj projekt nije prepoznao niti podržao. Gradonačelnik Mandić kaže da je to zbog određenih ograničenja, ali da će pokušati pronaći okvir kako dati podršku i projektima braniteljskih zadruga.

Radno vrijeme ovog braniteljskog dućana je od 9 do 17, za sad je zaposlena jedna osoba.

T. Perković

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Održana sjednica IO HNS-a, o ‘klubovima od posebnog interesa’ nije riječi, Karlovac 1919 od sljedeće sezone četvrtoligaš