Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac SPREMNI POMOĆI Podijeli

U Karlovcu prikupljeno još 26 uzoraka za nacionalni registar matičnih stanica

U šest akcija u Karlovačkoj županiji u registar se upisalo ukupno 931 građanin

Ukupno 26 novih uzoraka krvi danas je ušlo u registar matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina. Prikupljeni su u akciji koju je u povodu 150. godišnjice vatrogastva u Karlovcu organizirala Županijska vatrogasna zajednica.

-Kako je naša profesija humanitarna tako smo sa Zakladom Ana Rukavina organizirali ovu akciju. Već 2016. su se vatrogasci uključili u tu akciju, a imali smo i jednog našeg vatrogasca koji je bio donor prošle godine, rekao je zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade.

Donor je bio Antonio Cvitak koji se u registar upisao upravo 2016. kada je prikupljeno 22 uzorka i  kada je malo tko mislio da će među njima biti baš taj jedan koji može pomoći.

-Prošle godine u jesen sam dobio poziv, prošao sve pretrage i kontrole i ustanovilo se da sam kompatibilna osoba. Sretan sam što sam mogao pomoći. Za dvije godine ću moći doznati kome sam pomogao, isto tako i ta osoba za mene, rekao je Cvitak.

Ispostavilo se da su oboljelima u Hrvatskoj najčešće donori iz Njemačke

Iako je malo vjerojatno da će još jednom biti kompatibilan s nekim, spreman je ponovo se odazvati darivanju koštane srži, kaže.

Gotovo 61 tisuća ljudi danas je upisana u Hrvatski registar matičnih stanica i on je po tome 11. na svijetu među 53 države i 73 registra, naglasila je Marija Stapar Zrile ispred Zaklade.

-Uključujući Antonia, 132 osobe su dale nekome priliku za život. Znači 132 osobe i njihove obitelji su dobile novu priliku i novu nadu za život. Vjerujemo da su svi dobro, a što s više širi registar to su i šanse onima koji su bolesni sve veće.

Ovo je bila šesta akcija u Karlovačkoj županiji u kojima je ukupno prikupljen 931 uzorak. U registar se mogu upisati osobe od 18 do 40 godina.

Pročitajte i ovo

ŽRTVE TOTALITARIZMA

Međuvođe se sjećaju žrtava partizanskog terora: Ljeti 1945. ubijeni hrvatski vojnici i civili dovezeni iz logora na Dubovcu