Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život RAZVOJ TURIZMA Podijeli

U Karlovcu sve traženiji gradski poticaji za turizam. Problem iznajmljivačima – prekratki boravak gostiju i ruševna Zvijezda

Turisti ostaju tek po jednu noć, a iz Zvijezde nerijetko pobjegnu kad ju obiđu

Sve je više Karlovčana koji traže gradske poticaje za turizam, a Branka Horvatić, vlasnica apartmana “Karlovačka zvijezda” u Šimunićevoj ulici, jedna je od njih. Prizemlje obiteljskog doma prije godinu dana je preuredila u novi turistički kapacitet i zahvaljujući 25 tisuća kuna, koliko je maksimalna potpora za Zvijezdu, ga je i opremila.

– To mi je omogućilo da prije i počnem obavljati djelatnost. Povukla sam 25 tisuća kuna, 25 sam sama potrošila, dakle maksimum koji su davali za Zvijezdu. Već uz uređenje koje sam napravila prije još sam sve obnovila i potrudila se da bude što bolje, pojašnjava Horvatić kojoj je ovaj apartman uz stalni u Veterinarskoj inspekciji, dodatni posao.

Obišao ju je danas gradonačelnik Damir Mandić u pratnji direktorice TZ-a Marine Burić i privremene pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Andree Vrbanek.

Horvatićima je u godinu dana stiglo gostiju iz gotovo svih dijelova svijeta. Najviše je Kanađana, Amerikanaca, Australaca…

-Potpora za turizam je unatrag dvije godine jedna od najviše traženih potpora Grada Karlovca. U 2018. isplatili smo 6 potpora za nove smještajne kapacitete ili za proširenje i prijelaz na veću zvjezdicu postojećih kapaciteta. Za to je izdvojeno 112 tisuća kuna. Ova godina je još aktivnija, do kraja 8. mjeseca smo isplatili sedam potpora u ukupnom iznosu od oko 80 tisuća kuna, a imamo zaprimljena još tri zahtjeva. To znači da se dosta radi podizanju kvalitete postojećih kapaciteta i da se otvaraju novi, naglasila je Vrbanek.

Broj turista u Karlovcu svake godine je u značajnom porastu.  – Od početka godine imamo 15 %više noćenja s tim da je kolovoz za ova 22 dana na 20 %. Tako da će do kraja godine te brojke biti vrlo dobre za nas, istaknula je direktorica TZ-a Marina Burić.

A s većim brojem turista raste i potreba za smještajnim kapacitetima. U odnosu na lani 17 ih je više.

– Trenutno raspolažemo s 404 ležaja u privatnom smještaju i ovo je jedan primjer kvalitetnog privatnog smještaja koji priča jednu autohtonu priču. Nama u Karlovcu podjednako trebaju i hotelski ležajevi, ali i ovakvi, dodala je Burić.+

Horvatići planiraju tražiti još jednu gradsku potporu za turizam i to za četvrtu zvjezdicu

Razvoj turizma, posebno u Zvijezdi, ali istovremeno i razvoj industrije želja gradonačelnika Mandića. – Turizam je sekundarna djelatnost. Nama je u Karlovcu bitno da imamo onu temeljnu industriju koja ustvari drži život grada i osigurava radna mjesta. Turizam kao dodatak poslovnosti odnosno ulaganjima očito postoji i postojat će u budućnosti i to će onda podići i kvalitetu i ponudu, kaže prvi čovjek Karlovca.

Grad Karlovac napravio program o uklanjanju ruševina te program o sufinanciranju uređenja oronulih fasada

Svako obnavljanje kuća u Zvijezdi pridonosi njenoj bržoj revitalizaciji, no to još uvijek nije dovoljno da karlovačka jezgra izgleda reprezentativno. Ruševne kuće, oronule fasade neke od turista uznemire toliko da otkazuju smještaj, govori nam Branka Horvatić.

– Najveći problem je u Karlovcu što su svi po jedan dan, znači danas dođu, porazgovarate s njima par minuta i više ih poslije ne vidite, a sve opet morate čistiti i prati, to je jako teško. Veliki problem u Zvijezdi su nam i ove ruševne zgrade. Već su nas gosti pitali, a i jedna gošća je ostavila recenziju i rekla da se prošetala. Otlazala mi je rezervaciju zbog ruševnih zgrada u okolici apartmana. Rekla je da joj se ne sviđa ovaj grad i ta ulica. Isto tako, do mog apartmana je gorila kuća i jooš je tu ostala ruševina. To je isto jedan problem.

Problem je to kojem u Gradu, najavljuje gradonačelnik, planiraju doskočiti.

– A propos ruševnih kuća, mislim da će već kroz sljedeći tjedan javnosti biti prezentiran jedan program o uklanjanju kuća odnosno načina na koji se to da odrađivati jer tu postoje neke privatne inicijative i incijative Grada. Na razini gradske uprave ćemo, a to će se vjerojatno vidjeti u proračunu za sljedeću godinu, napravili smo jedan pravilnik. Uskoro će na javnu raspravu. radi se o sufinanciranju obnove pročelja, stolarije i svega ostaloga, znači ne energetske obnove. Na taj način bi pokušali malo više pomoći privatnim investitorima da u Zvijezdi odrade onaj vanjski dio koji je ustvari prepoznatljiv prema van, najavio je Mandić.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NE IDE IH

Dok se gradonačelnik Boljar oporavlja u bolnici, zamjenica Srakočić završila na štakama