Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Županija NE KAMENOLOMU Podijeli

U Lasinji se planira ponovno otvoriti kamenolom, građani protiv: Kažu da neće utjecati na život, a na 50 metara je od prvih kuća

Kamenolom je zatvoren prije desetak godina. Dok je radio, ljudima su pucale kuće, padalo im je kamenje

Plan da u Lasinji ponovo proradi odavno napušteni kamenolom Kremešnica Lasinjska proteklih je dana na noge digao gotovo sve mještane. Zbog toga, ali i najave da bi trebao biti još veći nego prije,  organizirali su se u inicijativu “NE kamenolomu”.

Do poziva Općine na javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš, većina stanovnika Lasinje nije ni znala da je prostorni plan izmijenjen te da u njemu više nema sanacije kamenoloma i uređenja rekreacijske zone.

Prve kuće na 50 metara, a u studiji piše da neće imati nikakvog utjecaja na život ljudi

Kamenolom je, kaže nam veterinarka Katarina Anne Žumbar, jako blizu kućama. Prve su na tek 50 metara udaljenosti. No, u studiji stoji kako kamenolom neće imati nikakvog utjecaja ni na ljude, ni na građevine, ni na kulturnu baštinu koja je u Lasinji jedna od najvrijednijih u Hrvatskoj.

-Ako taj kamenolom krene i ako se neke stvari značajno poboljšaju, pretpostavljam da će svejedno tu doći do velikog i nepovratnog utjecaja i devastacije cijelog područja. Većina kamenoloma po Hrvatskoj su, inače, minimalno 700 i više metara udaljeni od naselja. Ovdje govorimo o pedesetak metara, to je kao da imate prvog susjeda. Zamislite sve te strojeve, prašinu, buku, miniranja i sve ono za što se u elaboratu tvrdi da će biti nezamjetno i da neće imati nikakvog utjecaja na sve nas, kaže Žumbar.

Zatvoren je prije desetak godina, a stanovnici žele da tako i ostane

Kamenolom u Lasinji ne radi otprilike desetak godina, ali stanovnici se živo sjećaju kako je izgledao dok je bio u funkciji. Od miniranja se sve treslo, pucale su kuće obnovljene nakon rata, bilo je teško živjeti, prisjeća se i Terezija Vidak čija kuća je na samoj stijeni, 150 metara iznad kamenoloma.

-Sjećam se kad su znali minirati onda su 10, 15 minuta prije toga hodali po našoj privatnoj površini i vikali “Miniranje, miniranje!”. Morali smo se skloniti jer ako se ne bi sklonili, riskirali smo da nam kamen padne posred čela i da nas više nema.

Na javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš ostali bez odgovora

Koliko ne žele kamenolom u svom mjestu, stanovnici Lasinje pokazali su odazivom na javnu raspravu na kojoj su sudjelovali i predstavnici investitora Kamen-Psunj d.o.o. iz Okučana. Konkretne odgovore na svoja pitanja tamo nisu dobili.

Studija je manjkava. U njoj se čak ne spominju ni nedavni veliki potresi koji su ostavili traga i u Lasinji, tvrde.

-Niti Zagreb niti Petrinja se ne spominju, nego neki potres davnih godina, osamdeset i neke, ali spomena ovih novih u studiji nema, naglašava Vidak.

Volonteri i stručnjaci okupljeni u inicijativi “NE kamenolomu u Lasinji” već pišu primjedbe na ovu studiju. Cilj im je zaustaviti cijeli postupak koji je, smatraju, pokrenut samo zbog nečijeg profita i u konačnici kao cilj je onemogućavanje davanja nove koncesije za ponovni rad kamenoloma.

Pročitajte i ovo

PEĐA GRBIN

Šef SDP-a u Karlovcu: “Vlada kopira naša stambena rješenja i plasira ih pod svoja. Ovdje smo da pomognemo građanima, to nam je obveza”