Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Hrvatska Video RUPE RASTU Podijeli

U Mečenčanima čak 30 rupa: Izgledaju zastrašujuće, najveća promjera 20 metara

Mještani strahuju da se sve rupe nekako ne “spoje” u jednu veliku i progutaju mjesto

Mjesto Mečenčani posljednjih je dana u središtu pozornosti jer upravo se u njemu nakon potresa otvorilo čak 30 rupa u zemlji. Fenomen je to dosad neviđen na prostorima Hrvatske.

Okružile su rupe dio ovog naselja između Petrinje i Hrvatske Kostajnice, u općini Donji Kukuruzari. Dok jedne podsjećaju na veliki švicarski sir, drugi zamišljaju velike voluharice, a treći se pribojavaju da bi se sve te rupe mogle spojiti u jednu.

Prva u naselju, pokazuju nam mještani, je iza mosta uz bivšu učiteljsku zgradu. Pojavila se par dana nakon potresa, a onda se u danima koji su uslijedili nastavila širiti. Došla je do same zgrade i krater pravilan kao da ga je netko iscrtao šestarom, danas je dubok oko 10 metara.

Dok stojimo uz policijsku traku čini se da zemlja miruje, vode je tek malo pri dnu ipak s vremena na vrijeme čuje se kako zemlja pada u rupu.

-Dvije žene koje su ovdje živjele su evakuirane. Rupa je najprije bila mala, metar, metar i pol. Mislili smo da je problem u vodovodu međutim to se povećava i nije u pitanju vodovod jer u selu ima 30 rupa, govori nam susjeda s druge strane ceste Mara Žilić.

Zbog čega se rupe pojavljuju ne znaju ni stručnjaci. Prvi put se s njima susreću i tek ih istražuju. Rekli su to i Zdenki Cvitkušić na čijoj su se zemlji pojavile dvije rupe. Jedna, uža i dublja uz plastenik na polju i druga tik uz kuću katnicu koja za sad miruje.  Bili su im svi stručnjaci, iz civilne zaštite, geolozi, geofizičari.

-U potresu nam je, hvala Bogu, kuća prošla dobro, nije oštećena, ali se rupa otvorila, dva dana poslije potresa. Prvo je bila manja, a onda se na oči širila. Bila je duboka tri, četiri metra. Nasipali smo je i koliko vidimo sada je dobro, stala je.

No, dobili su savjet da prate pomno rupu uz kuću.

-U slučaju da kuća krene pucati to je znak da se moramo maknuti, ali na neki način ne smiju ništa reći ni stručnjaci jer ne znaju.

Ako se situacija ne smiri i rupe nastave izbijati Zdenka i njena obitelj ne namjeravaju napustiti Mečenčane.

-Ovo je naš dom, bavimo se poljoprivredom. Ne razmišljam da će se rupa raširiti, da će biti nešto strašno. Ja vjerujem da će biti sve dobro, kaže nam.

Umjesto bijelog luka i vrta, Borojevići imaju olimpijski bazen

Najveći dio od 30 rupa je u Mečenčanima, dok je ostatak zahvatio pola susjednog naselja Borojevići.

Od svih najveća rupa je na imanju Nikole Borojevića u Mečenčanima. Kad se 5. siječnja otvorila bila je promjera 17 metara. Sada je još veća, prava gigantska rupa, barem 20 metara u promjeru.

Pravilna kružnica na zemlji izgleda zastrašujuće, ali pogled u krug rupe još je gori – bezdan ispunjen vodom u koji se neprestano trusi zemlja.

-Ona se od 5. siječnja do sada proširila za 4 metra u svim pravcima osim prema susjednoj međi. I pogledajte, dolje je voda, a sve je okomito. Ovi geolozi i stručnjaci koji su bili čude se. Proučavaju zemlju, kažu da je ovo porozno područje, pijesak je dolje…tu je nekad bilo Panonsko more, podsjeća Nikola. I sam je prije nekoliko godina u jednom od ovdašnjih potoka pronašao dva velika kamena sa školjkama.

Dok su neke manje rupe mještani zatrpali i sanirali, s ovom Nikolinom to nije moguće. Geolozi će je nastaviti istraživati, pokušat će joj izmjeriti i dubinu, a njemu i supruzi savjetuju da se na neko vrijeme maknu.

-Supruga je samo dan prije hodala na mjestu gdje je sada rupa jer tu joj je bio vrt. Sad ga je izgubila. Evo, baš tu je trebala zasaditi bijeli luk. Dobro da nije, sav bi otišao. Ja se šalim da ako smo izgubili vrt dobili smo olimpijski bazen, kaže kroz smijeh Nikola.

Sa suprugom će kroz koji dan otići iz Mečenčana na more. Što će ga dočekati kad se vrati ne zna, ali se nada da će se njegova rupa prestati širiti i da novih neće biti.

Geoznanstvenici su na terenu. Objašnjavaju, do rupa dolazi zbog specifičnosti tla i vrlo poroznoj vapnenačkoj stijeni ispod sloja tla. Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerima, objasnili su geofizičari.

Pročitajte i ovo

FESTIVAL FOLKLORA

Folkloraši iz SAD-a, Brazila, Kolumbije i Mađarske dolaze u Karlovac od 3. do 9. srpnja