Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac BLAGOSLOV Podijeli

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa sutra blagoslov novih bakrenih vrata

Vrata se sastoje od tri djela: nacionalnih i karlovačkih vrata te dodatnih ukrasa

Novoizgrađena bakrena vrata Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu svečano će sutra biti blagoslovljena. 

Radi se o glavnim, ulaznim vratima u Svetište koja je prema ideji rektora, monsinjora Antuna Sentea izradio Željko Mareković Marek. Potpuno  od bakra vrata se sastoje od tri djela: nacionalnih i karlovačkih vrata te dodatnih ukrasa.

U četiri slike nacionalna vrata prikazuju važne povijesne događaje oko izbora zaštitnika i štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu. Karlovačka vrata također u četiri slike prikazuju važne događaja nastanka i živost Nacionalnog svetišta. U trećem dijelu vrata dominira Kristov križ te dvije rijeke ženskih i muških poznatih i nepoznatih hrvatskih mučenika objedinjene u mandorli. Trećem dijelu novih vrata Nacionalnog svetišta pripadaju i tri natpisa – na glagoljici: “Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske, moli za nas” te natpis hrvatskih sabornika iz 1687. godine kojim izabiru svetog Josipa za zaštitnika hrvatskog kraljevstva kao i dio proglasa biskupa hrvatskog govornog područja iz 1987. godine kojim karlovačku crkvu svetog Josipa uzdižu na čast Nacionalnog svetišta.

Blagoslov novoizgrađenih bakrenih vrata Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu bit će sutra u 18.30 sati. Blagoslov i misu predvodit će preč. Matija Pavlaković, a liturgiju će pjevanjem i posluživanjem obogatiti zagrebački sjemeništarci.

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Obilježena 31. godišnjica napada na Karlovac: Na današnji dan izgubljeni su prvi prijatelji i suborci na ratištu