Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Županija PLANOVI ZA NETRETIĆ Podijeli

U Novigradu na Dobri općina planira sportsko rekreacijski centar Dobra. “Turizam temelj razvoja Netretića”

Timski rad svih u općini, izmjene prostornog plana, brojni projekti, predan rad za mještane općine na dvije rijeke

Turizam bi uz gospodarstvo  trebao biti temelj razvoja općine Netretić, općine na dvije rijeke, na savršenom geografskom položaju, koju dodiruje autocesta i koja obiluje netaknutom prirodom.

Na samo 25 minuta vožnje od Zagreba i sat vremena od Rijeke u općini po zadnjem popisu ima 2863 stanovnika, a kao i većinu hrvatskih krajeva i Netretić bilježi pad broja stanovnika. U zadnjih deset godina taj broj smanjio se za 500-ak osoba, no bilježe se i primjeri doseljavanja mladih obitelji iz Zagreba, ali i drugih krajeva županije. Zato su u općini optimistični, a u predanosti radu za bolji život svojih mještana vide put do uspjeha.

Zajedničkim snagama do uspjeha

Vrijedan rad, ali nadasve timski, kako to kaže načelnik Marijan Peretić (HSS) formula je uspjeha pa je tako 2018. godine općinski proračun povećan čak za 40 % u odnosu na prosjek zadnjih desetak godina. Velika je to stvar za malu općinu koja se u nabavci sredstava mora sve više okretati prema natječajima, EU fondovima i ministarstvima kako bi “dovukli” toliko željena sredstva u svoj kraj. A da im dobro ide govori i podatak kojeg otkriva načelnik Peretić da su se dosad javili na četiri natječaja, a prošli na tri. Petero zaposlenih u općini radi punom parom, kaže načelnik, a podvlači i veliku pomoć svog zamjenika dr. Ivana Frketića. – Nije nam bilo lako ovih godina, ali možemo reći da je prošla bila prekretnica za Netretić, kaže Peretić.

– Zajedništvo je izuzetno važno, kao i sloga, a veseli me što se odluke na dobrobit općine i građana jednoglasno donose i to je dobar put, unatoč tome što smo i politički različiti, kaže Peretić.

Izgradnja ŠRC-a Dobra za novi razvoj kraja

A da su u Netretiću ozbiljno shvatili svoj zadatak govori projekt u kojeg je općina već ušla, a kojeg otkriva načelnik –  izgradnja sportsko rekreacijskog centra Dobra u Novigradu na Dobri.

Riječ je o zahtjevnom projektu vrijednom 7,5  milijuna kuna u sklopu kojeg bi na dijelu od starog mosta prema Stativama i na nešto više od 20 tisuća “kvadrata” trebao biti izgrađen cjeloviti sportski kompleks – nogometno igralište, potom manje betonirano igralište po principu 3 u 1 za mali nogomet, rukomet i odbojku, zatim atletska staza, zgrada sa svlačionicama i ostalim sadržajima za sportaše i klubove, tribine za 150 gledatelja, ali i amfiteatar za 200 posjetitelja i dječje igralište.

– Trenutno pribavljamo posebne uvjete za projekt i u fazi smo izrade prostornog plana, a već ovog proljeća krenuli bi na glavni projekt i zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole tijekom ljeta, kaže Peretić.

Novac za projekt osigurali bi preko natječaja i fondova

Općina bi projekt prijavila na natječaje tzv. ruralnog razvoja i vjeruju da imaju dobre šanse za prolazak, odnosno dobivanje novaca iz fondova, tzv. mjera 741.

Zemljište su konačno dobili sudskim putem od Republike Hrvatske, napominje Peretić, a pravna bitka trajala je 20 godina. Kad se općina upisala 1/1 odlučili su se na projekt sportske tematike. – Ideja je od davnih dana, kaže Peretić i dodaje da su se sada ozbiljno prihvatili projekta i vjeruju da imaju ozbiljne šanse i proći na natječaju.

Ovaj veliki projekt u trenutku kad bi sve bilo kako u općini žele i planiraju, Netretić bi koštao 0 kuna, dodaje načelnik. Cijelo to područje ispod Starog grada Novigrada uključeno je i u buduće planove s Karlovačkom županijom u sklopu projekta povezivanja dvoraca i utvrda naše županije i obnova Starog grada. – Ovdje već postoje turistički kapaciteti, pa bi ŠRC bio dodana vrijednost, a u budućnosti i komercijalni karakter.

Za svibanj u općini planiraju izmjenu i promjenu prostornog plana

Uz hotel Amarilis, Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog te Motel Dobra u Jarčem Polju, na ovom području trebao bi uskoro niknuti i novi hotel. – U finalnoj smo verziji izrade UPU-a Novigrad gdje se planira izgradnja hotela s 200 kreveta, popratnim sadržajima i autokampom, kaže načelnik. Nada se da će krajem siječnja UPU biti donijet na Vijeću, a onda su tu preduvjeti za investitora da uđe u projektiranje, nabavu novaca, odnosno realizaciju projekta.

Upiti investitora vezani i uz kampove, bungalove, pa čak i umjetno jezero

Uz ovo, u Netretić dolaze i upiti drugih investitora koji žele ulagati u autokampove uz Kupu i Dobru, pa uz graničnu rijeku neki već vide robinzonski kamp, a za centar Netretića zagrebački investitor vidi budućnost kroz izgradnju umjetnog jezera, bungalova i restorana, dok bi u Modruš Potoku trebao niknuti ugostiteljsko turistički objekt i kušaonica vina tamošnjeg OPG-a.

U općini su sretni zbog ovakvih upita, a nadaju se da bi ovakvim projektima “preokrenuli” razvitak kraja za kojeg intenzivno rade, osobito zadnje tri godine. – Posao je to na žalost, kojeg građani ne vide, ali kojim otvara vrata budućim investitorima koji bi željeli ovdje doći, napominje načelnik.

Pročitajte i ovo

POSJET PREMIJERA

Andrej Plenković danas u Slunju