Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život OD 7. DO 11. RUJNA Podijeli

U rujnu stiže filmsko žutilo u Karlovac: Prikazat će se 84 filma

Prijave su stigle iz čak 50 zemalja

Filmsko žutilo stiže u Karlovac u rujnu, od 7. do 11., a za one koji ne znaju radi se o Filmskoj reviji mladeži i Four River Film festivalu. 

Selekcijska komisija napravila je ogroman posao te je od ukupno 1415 prijava odabrala 84 naslovu, a sve je u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

„Ove nam je godine pristiglo više od 1400 filmova, što je – s obzirom na pandemijske okolnosti – uistinu fenomenalno te je pokazatelj ne samo globalne važnosti našeg festivala već i prekrasne činjenice da i u najtežim okolnostima mladenačka kreativnost ne jenjava! Međutim, ove je godine bilo iznimno malo prijavljenih dokumentarnih filmova, čemu su razlog, pretpostavljamo, otežani produkcijski uvjeti zbog epidemioloških mjera. U tom smislu, valja izraziti našu potporu ukupnoj audiovizualnoj zajednici – i profesijskoj i neprofesijskoj, i odrasloj i mladoj, ali i svim umjetnicima koji, unatoč otežanim uvjetima, i dalje nastoje stvarati te činiti naš svijet ljepšim mjestom. Neka dijelom te potpore svakako bude i naš festival!“ – komentirala je  Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture koja je sve filmove pogledala i komentirala s preostalim članovima selekcijske komisije: filmskim kritičarem Boškom Piculom te snimateljicom i redateljicom Dinkom Radonić.

Od 151 naslova prijavljenih na Reviju za službeno natjecanje odabrano ih je 45, iz različitih dijelova Hrvatske, dok je za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemlja svijeta odabrano 39 naslova.

O svestranosti hrvatskih srednjoškolaca i njihovu interesu za stvaranje filma svjedoči podatak da su prijavljeni filmovi stizali iz najrazličitijih dijelova Hrvatske, dok su na Festival stizale prijave iz čak preko 50 zemalja svijeta.

Večernji programi idu uživo, a organizatori su spremni na sve kombinacije što se tiče projekcija natjecateljskog programa.
„Radujemo se što će Karlovac i ove godine postati svjetsko središte filmskog stvaralaštva mladih u naših 5 dana trajanja Revije i Festivala, čiji će program ponovno biti hibrid online i uživo. Vjerujemo da ćemo po uzoru na prošlu godinu, a po modelu Riječnog kina koje Kinoklub Karlovac provodi i ovoga ljeta, moći organizirati večernji program na otvorenom diljem županije. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, voljeli bismo ponovno imati i dnevne natjecateljske projekcije uživo s autorima, no spremni smo na sve kombinacije, a prošlogodišnje online izdanje polučilo je logično i određene dobre stvari, poput većeg angažmana autora online te ćemo taj dio komunikacije i streaming zadržati i nadograditi i sada. Čestitke svim autorima čiji su filmovi prošli u konkurenciju!” izjavila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Pročitajte i ovo

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Jedan je to od najvećih zločina u povijesti čovječanstva