Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija 2019. GODINA UDRUŽIVANJA Podijeli

U sljedećoj godini Karlovačka županija će se udruživati punom parom

Karlovac će se udruživati s nekoliko općina, Slunj s općinama u okruženju, a Županija s drugim županijama

Temelj rada Karlovačke županije u novoj 2019. godini bit će u tri komponente: Integrirano teritorijalno ulaganje (ITU) grada Karlovca, program Slovinjske deklaracije i regionalni sporazumi s nekoliko županija.

Izjavio je to nakon kolegija u Generalskom Stolu, župan Damir Jelić upitan da komentira prijedlog proračuna Županije koji bi za 2019. trebao iznositi 653.790.000 kuna.

– Jako lijepu stvar smo postigli s projektom “407 za 047” jer smo ga dogovorili sa svim gradovima i općinama. Sve u proračunu je zacrtano i u svim proračunima u tom programu. Radimo s punim opterećenjem, ali bez nervoze tako da kontinuitet “407 za 047” je prepoznat i u ovom proračunu, kaže Jelić.

Strateški je ipak u 2019. važnije udruživanje gradova i općina u veće cjeline kroz tzv. ITU mehanizam, Slovinjsku deklaraciju i regionalne sporazume.

To znači da npr. novac koji će stići u Grad Karlovac neće stići samo u njega. Definirat će se koje su to općine, a možda i gradovi koji će biti uz Karlovac. Slovinjska deklaracija obuhvaća cijeli slunjski kraj s općinama. Za sve one koji ne budu obuhvaćeni u karlovačkom i slunjskom području ići će kroz integrirani sporazum s nekoliko županija, a jedna od njih je sigurno Sisačko – moslavačka, pojasnio je Jelić.

– To je krucijalno u sljedećoj godini jer nam je to odskočna daska za povlačenje svih sredstava bez obzira bili nacionalni ili europski novci. Proračun je samo dio kontinuiteta projekta “407 za 047”, ali ovo su tri ključna elementa su nam za pohrvati se u sljedećoj godini.

Inače, turistički potencijal Mrežnice i Dobre i kako ga razvijati, vodovod i most u Bukovlju, ceste te školska dvorana bile su neke od tema  o kojima se danas razgovaralo na, posljednjem ovogodišnjem kolegiju župana izvan Karlovca, u Generalskom Stolu.

Pročitajte i ovo

AKO NEĆE NITKO...

Boljar ambiciozan: Grad želi sam napraviti dom za starije u Tušmeru