Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac SAMO MODERNO Podijeli

U svibnju bi trebali početi radovi na obnovi karlovačkog vrelovoda. Dva ljeta po Karlovcu će se rovati i kopati

Sve novo: cijevi, podtoplinske stanice, šahtovi, izolacije, trebali bi Karlovčanima donijeti moderan sustav grijanja

U svibnju ove godine trebala bi “pasti” prva lopata, odnosno početi radovi na obnovi karlovačkog vrelovoda. Projekt vrijedan 134 milijuna kuna donijet će radove po karlovačkim kvartovima, ali za dvije godine i moderno grijanje korisnicima Gradske toplane, bez pucanja cijevi.

Najavio je to gostujući u programu Radio Mrežnice direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar.

Projekt obnove karlovačkog vrelovoda koji je ukupno dug 22 kilometra obuhvaća izmjenu cijevi na 75% njegove dužine, novu izolaciju, spojeve, šahtove u tzv. predizoliranoj tehnici, zamjenu krajnjih dijelova u svakoj toplinskoj podstanici, ali i detekciju kvarova, odnosno mogućnost da se tijekom 24 sata “vidi” cijeli toplinski sustav i unaprijed preveniraju situacije, odnosno centralizirano upravljanje iz same toplane, objasnio je Klobučar.

Vrijednost projekta je velikih 134 milijuna kuna i dolazi iz tvz. ITU Mehanizma. Od toga je 5,5 milijuna troškova dosadašnjih ulaganja za projektnu dokumentaciju i dozvole, a od ostalih 128 milijuna, više od 80 posto bit će europski novac, objasnio je direktor GT.

Radovi bi trebali početi u svibnju ove godine i sljedeća dva ljeta intenzivno bi se radilo. Klobučar već sad poziva Karlovčane na razumijevanje jer će im kvartovi biti “raskopani”, no kad se zna krajnji cilj, a to je kvalitetan vrelovod, sve će biti lakše podnijeti.

-Sljedeća dva ljeta rovat ćemo i kopati po Karlovcu, mijenjati cijevi, pa molimo za razumijevanje. Upravo preko ljeta radit će se građevinski radovi, a druga dva projekta, a to su zamjena primarnog dijela podstanica te unaprijeđenje distribucijskog pogona će se odvijati tijekom ove godine, rekao je Klobučar.

Projekt treba završiti 30.prosinca 2023. godine što znači da bi dotad Karlovčani konačno mogli imati gradski vrelovod dostojan 21. stoljeća, bez pucanja cijevi i hladnih radijatora.

A hoće li novi vrelovod značiti i niže cijene grijanja?

-Ne mogu to sada potvrditi jer postoji tarifa energije, snage, no bitno je da cijena ne naraste. Moje osobno, ali ponavljam, samo moje osobno mišljenje je da će cijena pasti, kaže Klobučar. Ipak, siguran je da će Karlovčani biti sigurno zadovoljniji.

Pročitajte i ovo

DUGOREŠKE ULICE SU KRATKE

U Dugoj Resi uhvatili ponavljača: 28 tisuća kuna kazne i godina bez vozačke