Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život KRADLJIVAC VIDA Podijeli

U tjednu se otkriju do 2 nova glaukoma; stručnjaci savjetuju: Prevencija je pola zdravlja

U karlovačkoj gradskoj knjižnici održano je predavanje o tihom kradljivcu vida

U početku se ne manifestira nikako, drugi je uzrok sljepoće u svijetu, ne izaziva bol niti ikakve smetnje, a kada dođe do njih, onda je već kasno. Riječ je o glaukomu, tihom kradljivcu vida.

Istaknula je tako danas na predavanju o glaukomu voditeljica Odjela oftomologije u karlovačkoj bolnici, Ivana Bednar Babić. 

Glaukom je u jednoj mjeri nasljedan, što znači da ukoliko majka ili otac imaju glaukom, 50% su šanse da će ga imati i dijete. Osobe koje imaju takvu povijest bolesti u obitelji trebale bi minimalno jednom godišnje prekontrolirati očni tlak, a danas su to imali priliku učiniti svi u karlovačkoj bolnici, i to besplatno, povodom Tjedna glaukoma.

A što je glaukom?

– Bolest je to koja uzrokuje propadanje vidnih vlakana uslijed povišenog očnog tlaka. Krajnji rezultat ne mora uvijek biti sljepoća, posebice ako se bolest otkrije na vrijeme, a danas imamo i sve bolje metode koje pospješuju liječenje, tako da ishod nije uvijek sljepoća, pojašnjava oftomologinja.

Svakog tjedna se otkriju do 2 nova glaukoma

Liječenje se bazira na snižavanju očnog tlaka čime se popravlja cirkulacija u vidnom živcu te se na taj način čuva vid. Ipak, ključ svakog liječenja, je prevencija.

– Prevencija je pola zdravlja. Također, doktori nisu svemogući. Kada liječimo ljude, očekujemo i njihovu suradnju. Moram reći da imamo dosta problema sa osoba kojima je dijagnosticiran glaukom jer ne uzimaju dovoljno propisanu terapiju. Nemaju simptome, pa onda misle da im nije ništa. Posljedica su velika oštećenja, tako da želim poručiti svima da surađuju s nama jer smo tu da im pomognemo, zaključila je Bednar Babić.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka